RSSВерсія для друку
Супрун запевняє, що реформа розпочнеться вчасно, з 2018 року
28.12.2017

Вже у 2018 році пацієнти обиратимуть своїх лікарів, а первинна ланка перейде до нової системи фінансування – 370 гривень на пацієнта в рік.

«Від 2018 року на первинній ланці, коли кожна сім’я обирає свого лікаря, послуги надаються безкоштовно. В 2019 році перейдемо на безкоштовні послуги спеціалістів в поліклініках, в 2020 році через державну страховку, за яку громадяни заплатили через податки, будемо сплачувати медичні послуги в госпіталях», — запевняє Уляна Супрун.

Перші зразки безкоштовного переліку медичних послуг, які гарантуються державою МОЗ опублікувало ще в лютому 2017 року. Планувалось, що реформу розпочнуть 1 липня 2017 року, коли приймуть повний пакет законопроектів про медреформу, а лікарі перейдуть до нової системи фінансування вже з 1 січня, встигнувши при цьому набрати пацієнтів.

Окремо в.о. міністра охорони здоров’я повідомила, що на рівні Кабінету Міністрів була затверджена формула розрахунку вартості медичних послуг. Втім, використання цієї формули стане можливим тільки після створення НСЗУ та реєстру пацієнтів в рамках проекту електронна система охорони здоров’я eHealth.

Нагадаємо, що за прийнятим законопроектом №6327 від команди Супрун, з 2020 року формули розрахунку будуть враховувати нову мінімальну оплату праці лікарів-спеціалістів на рівні 250 відсотків від середньої по Україні станом на липень минулого року.

Джерело