RSSВерсія для друку
Супрун повідомила, що українські медики лікують гепатит по застарілим протоколам
03.11.2017

Так, на думку очільниці МОЗу, українські лікарі, у більшості, продовжують лікувати застарілими протоколами, ігноруючи нові, які передбачають дешевші та ефективніші ліки.

І стосується це, на думку Супрун, лікування таких важких хвороб, як гепатит ВІЛ/СНІД, а також туберкульозу.

«Це визнані у світі стандарти, за якими лікування закритих форм хвороб відбувається амбулаторно – пацієнтам приписують таблетки, а у лікарнях залишаються лише хворі, які через відкриту форму потребують ізоляції. Світовий досвід свідчить, що це ефективніше з точки зору виліковування і комфортніше для пацієнта», — заявила Супрун сьогодні під час виступу у Львові.

В.о. міністра вважає, що не припустимо використання старих протоколів, тому що вони передбачають лікування застарілими, а також надзвичайно дорогими лікарськими засобами, в той час, як є вже більш ефективні сучасні аналоги.

«Багато новітніх ліків дешевші. Застарілі ліки часто виготовляють на одному виробництві. Скажімо, інтерферон, який в Україні використовують при гепатиті, виробляють на одному заводі в Литві, оскільки це монополія, він дороговартісний. Замість того тепер є лікування таблетками і вони значно дешевші. Крім того, таблетки не треба вводити в вену і вони мають виший рівень вилікування, але лікарі звикли до старих протоколів і не хочуть переходити на нові», – зазначила Супрун.

Джерело