RSSВерсія для друку
Супрун: Модель медицини в Україні більше схожа на британську чи іспанську систему
14.12.2017

В наступні декілька тижнів команда МОЗ під керівництвом Уляни Супрун проведуть декілька засідань Кабміну та підготують підзаконні акти для початку реформи.

В першу чергу в Міністерстві сподіваються на швидке та прозоре проведення конкурсу на посаду керівництва Національної служби здоров’я України, яка буде створена на протязі наступних шести місяців 2018 року. Нагадаємо, що НСЗУ, яку ще треба створити, стане єдиним розпорядником бюджетних коштів галузі охорона здоров’я.

В той же час, Уляна Супрун пояснює, що наразі нема розмов про введення обов’язкових полісів медичного страхування, які є невід’ємною частиною американської медицини. Тим більш, що під час створення законопроектів Міністерство орієнтувалось на системи європейських країн, таких як Великобританія, Іспанія та Данія, а також на Канаду. При цьому, вони намагались створити свою систему, яка буде найефективніше працювати в умовах українських реалій.

«Це – унікальна українська система. Ми взяли найкращі практики європейських країн, Канада та Великобританії і створили систему. Модель, яку ми пропонуємо, більше схожа на британську чи іспанську систему», — пояснює в.о. міністра Уляна Супрун.

Окремо Супрун повідомила, що під час розробки законопроектів, американська система охорони здоров’я навіть не розглядалась. По-перше – вона коштує надто дорого для України, по-друге, вимагає надзвичайно великих фінансів вкладів в систему від населення.

Нагадаємо, що до кінця року президент України Петро Порошенко підпише всі три законопроекти про медичну реформу. Дві були розроблені МОЗ – фінансування за надані медичні послуги та зміни в бюджетний кодекс, ще один від самого президента – покращення умов надання медичної допомоги в сільській місцевості.

Джерело