RSSВерсія для друку
Сучасний лікар має бути не лише високопрофесійним, а й поважним та комунікативним
04.09.2013

З таким меседжем звернулася до своїх колег Міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова під час вчорашньої відкритої он-лайн лекції, яка була присвячена ролі лікаря в сучасному суспільстві.

За її словами, основні складові образу лікаря – це високий рівень професійних знань, комунікативна компетентність та високі моральні якості. Доведено, що у 80 % випадків думка про людину, довіра до неї будується саме на підґрунті першого враження, свідомого чи підсвідомого. Тому варто пам’ятати, що будь-яка недбалість не проходить повз увагу хворого і психологічно непокоїть його, порушуючи ту хистку попервах довіру, без якої не вийде плідної співпраці.

Міністр у своєму зверненні зазначила, що основними мотивами, які спонукають хворих і пацієнтів до спілкування з лікарями, є усвідомлена або підсвідома потреба у пораді, заспокоєнні, консультації, соціальному спілкуванні й, нарешті, природна потреба виговоритись і тим самим полегшити свій душевний стан. Лікарі використовують спілкування як могутній засіб впливу на моральний і психічний стан хворих та їх родичів, який є невід’ємною частиною успішного лікування. Спілкування повинно характеризуватись розумінням, терпінням, чесністю, щирістю, довірою і мужністю.

Джерело