RSSВерсія для друку
Створення перинатальних центрів в Україні - запорука формування здорової нації
22.07.2011

Президентом України поставлено завдання зробити потужні та повноцінні перинатальні центри спираючись на рекомендації науковців та міжнародний досвід. Про це повідомила Перший заступник Міністра охорони здоров'я України Раїса Моісеєнко у студії Радіо Свобода під час спільного ефіру з керівником Національного проекту "Нове життя - нова якість охорони материнства та дитинства" Віктором Сірманом. "Перинатальний центр, це не просто пологовий будинок - це технологія, яка починається від дівчинки до матері: жіноча консультація, кабінети невиношування, кабінети попередження, вирішення різних проблеми, які стосуються планування сім'ї, також питання пологів, реанімації, виходжування немовлят, спостереження, реабілітація немовлят, які народилися передчасно або у хворих пацієнтів". - зазначила Раїса Моісеєнко.

"Наш проект передбачає в першу чергу структурну реформу в системі надання допомоги матерям і дітям. Ним передбачено створення у 27 регіонах України сучасних перинатальних центрів на третьому рівні надання медичної допомоги" - у ході програми наголосив Віктор Сірман.

У січні 2011 року наказом МОЗ України затверджено Концепцію та заходи щодо подальшого розвитку перинатальної допомоги, які розроблено з урахуванням Програми економічних реформ на 2010-2014 роки „Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава" і націлено на впровадження національного проекту „Нове життя - нова якість охорони материнства та дитинства", що є невід'ємною складовою реформи галузі охорони здоров'я в цілому.

Національний проект реалізується в три етапи. В рамках першого етапу в 2011 році заплановано створення перинатальних центрів у восьми регіонах України.

Проектом передбачено раціональний розподіл медичних послуг в межах регіону, що дозволить забезпечити доступність, якість, безпеку та економічну ефективність медичної допомоги. Адже в Україні сьогодні від 30% до 60% рододопоміжних відділень в областях приймають менше 300 пологів на рік, що впливає на рівень кваліфікації фахівців та відповідно на якість медичної допомоги.

Тому, завдяки реалізації проекту "Нове життя - нова якість охорони материнства та дитинства" кожна мама отримає доступ до кваліфікованої медичної допомоги, можливість народжувати в сучасних пологових будинках, всебічну підтримку в один з найбільш складних періодів - вагітності і пологів.

www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20110721_4.html