RSSВерсія для друку
Стратегічному судочинству у сфері охорони здоров’я бути!
06.06.2013

 

 

 

 

З 3 до 5 червня у м. Львові проходив семінар на тему «Стратегічне судочинство у сфері охорони здоров’я». Організаторами заходу виступили ВГО «Фундація медичного права та біоетики України», міжнародна правозахисна організація «INTERIGHTS» за підтримки програми «Громадське здоров'я» Міжнародного фонду «Відродження» і Фонду відкритого суспільства.

Нагоду взяти участь у заході мали юристи правозахисних організацій, викладачі-практики, а також адвокати. Фокусом семінару стала проблематика захисту прав людини у сфері охорони здоров’я крізь призму стратегічного судочинства як ефективного методу досягнення масштабних змін у різних сферах державної політики.

Участь у семінарі дала змогу учасникам вдосконалити навики роботи зі стратегічними справами, обмінятися досвідом, вивчити практику Європейського суду з прав людини у сфері охорони здоров’я, оволодіти новітнім інструментарієм захисту прав людини, набути цікавих знайомств і розширити власний правничий світогляд.  

Змістовне наповнення семінару було розроблено на основі міжнародної частини практичного посібника «Права людини у сфері охорони здоров’я» (Берн І., Езер Т., Коен Дж., Оверал Дж., Сенюта І. Права людини в сфері охорони здоров’я: практичний посібник / За наук.ред. І. Сенюти. – Львів: Видавництво ЛОБФ «Медицина і право», 2012. – 552 с.) та численних прикладів практики розгляду стратегічних справ у Європейському суді з прав людини.

До участі у заході були запрошені відомі вітчизняні та міжнародні експерти, сферою інтересів яких є забезпечення прав людини у сфері охорони здоров’я та ведення стратегічних справ у національних та міжнародних судових установах.

Неабиякий інтерес в учасників викликала доповідь президента ВГО «Фундація медичного права та біоетики України», завідувача кафедри медичного права Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького – Ірини Сенюти, яка зосередила увагу учасників на проблемах правореалізації та правозахисту у сфері охорони здоров’я на національному рівні.

Цікавими та змістовними були доповіді юриста INTERIGHTS – Сьюзі Талбот (Susie Talbot), яка спеціалізується на захисті економічних та соціальних прав та юриста-практиканта проекту щодо захисту економічних та соціальних прав цієї ж організації -  Ручі Парех (Ruchi Parekh), які висвітлили практичні аспекти захисту прав людини у сфері охорони здоров’я на міжнародному та регіональному рівнях шляхом звернення до таких інституцій як Комітет ООН з прав людини, Комітет ООН з економічних, соціальних і культурних прав, Комітет ООН з прав дитини, Європейський комітет із соціальних прав та Європейський суд з прав людини.

Не менш значимими були доповіді – юриста-практиканта Міжнародного фонду Відродження та Фонду відкритого суспільства – Дмитра Клапатого, який поінформував учасників семінару про практичні аспекти ведення стратегічних справ у сфері охорони здоров’я, регіонального консультанта ПРООН – Айгуль Муканової та директора зі стратегічних справ Всеукраїнської асоціації громадських організацій «Українська Гельсінська Спілка з прав людини» Михайла Тарахкала, завдяки яким учасники мали змогу детально ознайомитись із процедурою ведення стратегічних справ у Європейському суді з прав людини, а також його практикою щодо розгляду медичних справ.    

Усі сесії семінару супроводжувались жвавими обговореннями, цікавими дискусіями і запитаннями, які свідчать про неабияку важливість проблематики семінару та необхідність її подальшого ґрунтовного вивчення, як і про необхідність імплементації стратегічного судочинства у національну правореалізаційну практику.

Вражаючими були презентації учасників семінару, які розкривали різноманітні проблеми захисту прав людини у сфері охорони здоров’я і можливість їх вирішення шляхом розробки ефективної стратегії ведення цих справ як у національних судових інституціях, так і Європейському суді. Зокрема, Софія Калустова у своїй презентації привернула увагу до проблем забезпечення прав людей, хворих на аутизм, Тетяна Заварза окреслила проблему реалізації права на вільний вибір лікаря у пілотних регіонах, Олег Тімохов звернув увагу на необхідність законодавчих змін в аспекті забезпечення права на альтернативну судову експертизу в медичних справах, Роман Майданик акцентував на захисті права людини на лікарську таємницю.

Моніторинг анкет учасників семінару свідчить про високий рівень організації семінару, майстерність та професіоналізм його експертів, зацікавленість учасників у проблематиці стратегічного судочинства та важливість проведення аналогічних заходів у майбутньому.

Успішне проведення семінару свідчить про те, що організаторам вдалось досягнути поставлених цілей та зробити вагомий внесок для впровадження стратегічного судочинства в національну правореалізаційну практику, спрямовану на захист прав людини у сфері охорони здоров’я.