RSSВерсія для друку
Стару медичну інфраструктуру необхідно повністю знищити та будувати нову
23.05.2018

Міністр регіонального розвитку та віце-прем’єр Геннадій Зубко повідомив, що 80% старої інфраструктури не підлягає дообладнанню та ремонту.

«Інфраструктура первинної медицини сьогодні знаходиться в жахливому стані. 82% ФАПів та амбулаторій без водопостачання, 75% — без водовідведення, тобто без санітарних умов. Говорити про те, що можна дообладнати або відремонтувати цю інфраструктуру, на жаль, це неможливо, тому потрібно йти крок за кроком, щоб створювати нову інфраструру, а в цій інфраструктурі має бути лікар наближений до людей»,- сказав Зубко.

Ідея полягає у створенні повністю нової інфраструктури. Наразі вже є погоджений проект модернізації мережі первинної медицини, яка розповсюджується на 16 областей. В першу чергу будуть створені оновлені заклади для надання первинної медичної допомоги у сільській місцевості, що передбачено прийнятим минулого року президентським законопроектом.

Планується, що за 2 роки буде створено 4 000 нових сучасних амбулаторій, які включатимуть в себе створену мережу телемедицини, яку Україна отримає від канадських партнерів. Перші кроки вже зроблені і нещодавно президент відкрив новий, сучасний та автономний ФАП з обладнанням у селі Боденькі.

Окремо необхідно зазначити, що на думку Віце-прем’єра Геннадія Зубко, у новій медичній інфраструктурі мають працювати лише найкращі спеціалісти, які практикують використання європейських протоколів, приділяють максимальну увагу пацієнтам та проводять якісну консультацію.

Джерело