RSSВерсія для друку
Старість клонуванню не перешкода
22.04.2014

Літня людина цілком може стати донором генетичного матеріалу для клонування - її ДНК, опинившись в яйцеклітині, згадує зародкову програму і запускає процес ембріонального розвитку.

Щоб створити стовбурові клітини, сумісні з конкретною людиною, можна використовувати техніку індукованих стовбурових клітин, коли зрілі, диференційовані клітини звертаються в ембріональні, неспеціалізований стан. Після цього їх можна відправити з будь-якого шляху розвитку, і в кого б вони не перетворилися, вони все одно не будуть чужими в організмі-донорі - адже саме з нього їх спочатку і взяли.

Проте з часом вчені все частіше стали сумніватися в тому, що індуковані стовбурові клітини ось так схожі на натуральні ембріональні. А це означає, що індуковані стовбурові клітини можуть повести себе не так, як на це розраховують дослідники, і використання їх в регенеративній медицини пов'язано з деяким ризиком. І тому до цих пір живе і продовжує вивчатися інший метод отримання ембріональних стовбурових клітин - клонування.

Детальніше: