RSSВерсія для друку
Стан паліативної та хоспісної допомоги в Україні фахівці оцінюють як такий, що потребує вдосконалення
16.05.2011

На Україні сьогодні функціонує близько 10 хоспісів, найбільші з яких знаходяться в Івано-Франківську, Харкові, Львові. Також у деяких регіонах при онкологічних диспансерах відкриті відділення паліативної допомоги, в яких розгорнуто ліжка для паліативних хворих.

Паліативна та хоспісна медицина - це професійна медична та психологічна допомога пацієнтам з важкими невиліковними хворобами та з обмеженою тривалістю життя. До таких пацієнтів відносяться люди похилого віку та особи з такими невиліковними хворобами як СНІД, туберкульоз, серцево- та церебросудинні захворювання, цукровий діабет, хвороба Альцгеймера тощо. Хоспісна допомога цим пацієнтам надається або на дому, або стаціонарно в медичних закладах. Відповідно до розрахунків ВООЗ, потреба в стаціонарних ліжках складає 7 ліжок на 100 тис. населення. Для України це становить 3700 стаціонарних ліжок.

Окремою проблемою в Україні є недостатня доступність ефективного знеболення за допомогою ефективних анальгетиків для пацієнтів з хронічним больовим синдромом. Як зазначає директор Інституту паліативної та хоспісної медицини МОЗ України, Юрій Губський: "Потреба таких хворих в опіоідних анальгетиках, особливо поза стаціонаром, задовольняється на 10%, а за експертними оцінками Міжнародної ініціативи паліативної допомоги - не більше, ніж на 5%".

З метою виправлення цієї ситуації МОЗ здійснено наступне:

- На базі номенклатури зареєстрованих в Україні ліків анальгетичної дії, створено перший Формуляр лікарських засобів для надання паліативної та хоспісної допомоги ("Державний формуляр лікарських засобів". Випуск 2010 р. Додаток 9.).

- Інститут паліативної та хоспісної медицини МОЗ України разом з Комітетом з контролю за наркотиками розробили та затвердили "Методичні рекомендації щодо використання лікарського засобу Дюрогезик (трансдермальна система)".

- З 2010 р. створена робоча група, яка займається розробкою стандартів та клінічних протоколів в паліативній та хоспісній медицині Останнім напрацюванням є проект Адаптованої клінічної Настанови "Контроль болю в онкології".

Особливим аспектом даної теми є професійна підготовка лікарів та медичних сестер, які працюють в паліативній і хоспісній медицині. Для цього були розроблені та затверджені навчальні програми для різних категорій лікарів та організаторів охорони здоров'я з надання паліативної допомоги у лікувально-профілактичних закладах України. До того ж була створена перша в Україні кафедра паліативної та хоспісної медицини в НМАПО ім. П.Л.Шупика, яка з 2010 року розпочала свою роботу на клінічних базах Поліклініки №1 Печерського р-ну м. Києва, Київської міської клінічної лікарні №2 та Київського міського клінічного онкологічного центру.

Нині, в рамках реформування медицини в Україні, розроблені примірні табелі оснащення для спеціалізованого закладу охорони здоров'я особливого типу "Хоспіс", для відділення паліативної та хоспісної медицини та для хоспісу на дому. Вони лягли в основу проекту Наказу МОЗ України "Про організацію діяльності та функціонування закладу охорони здоров'я особливого типу "Хоспіс", відділення/палати паліативної та хоспісної медицини та спеціалізованої мультидисциплінарної мобільної бригади паліативної допомоги "Хоспіс вдома"" , який перебуває на громадському обговоренні на сайті МОЗ України від 10.12.2010 р.

www.moz.gov.ua