RSSВерсія для друку
Спростування недостовірної інформації щодо відміни Настанови «Лікарські засоби. Належна практика дистрибуції»
16.04.2014

У деяких засобах масової інформації було розповсюджено повідомлення щодо відміни Настанови «Лікарські засоби. Належна практика дистрибуції» (далі – Настанова GDP).

У зв’язку із цим, Міністерство охорони здоров'я України доводить до відома суб’єктів господарювання, що здійснюють оптову торгівлю лікарських засобів, та інших зацікавлених осіб, що зазначена інформація не відповідає дійсності з огляду на наступне.

За практикою, застосовуваною Міністерством юстиції України щодо здійснення аналізу нормативно-правових актів, МОЗ України було проведено перегляд нормативно-правових актів, зокрема наказу Міністерства охорони здоров’я України від 05.02.2014 № 100 (далі – Наказ № 100), яким було внесено зміни до Настанови «Лікарські засоби. Належна практика дистрибуції. СТ-Н МОЗУ 42-5.0:2008» (далі – Настанова), затвердженої наказом МОЗ України від 16.02.2009 № 95 «Про затвердження документів з питань забезпечення якості лікарських засобів», а саме: викладено її у новій редакції, згідно з якою встановлено вимоги до уповноваженої особи, яка призначається дистриб’ютором, іншого персоналу, залученого до дистрибуції лікарських засобів, спеціальні вимоги щодо брокерів, зокрема щодо їх реєстрації компетентними органами, а також до приміщень та обладнання, транспортування лікарських засобів, врегульовує питання договірної (аутсорсингової) діяльності (права і обов’язки замовника та виконавця).

Таким чином, зазначена Настанова є актом нормативно-правового змісту, який зачіпає права, свободи й законні інтереси громадян, має міжвідомчий характер та відповідно до частини третьої статті 15 Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» і законодавства України підлягає державній реєстрації в Міністерстві юстиції України. Саме з метою приведення нормативно-правового акту у відповідність до законодавства України МОЗ України наказом від 13.03.2014 № 180 було скасовано Наказ № 100.

Детальніше: