RSSВерсія для друку
Сьогодні - Міжнародний день прав людини
10.12.2012

Міжнародний день прав людини, який знаменує річницю ухвалення Генеральною асамблеєю ООН Загальної декларації прав людини у 1948 році, відзначається 10 грудня. 

Декларація прав людини проголошує права особистості, цивільні та політичні права і свободи (рівність усіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті та інші).

У декларації заявлено також, що всі люди мають рівні права, які не залежать від їх особових відмінностей і від різниці в політичних системах їх країн. Декларація не має обов'язкового характеру.

Багато країн включають основні положення декларації в своє базове законодавство і конституції. Її принципи лежать в основі багатьох пактів, конвенцій і договорів з прав людини, укладених з 1948 року. Найбільш широкими обов'язковими угодами з прав людини, укладеними під егідою ООН, є Міжнародний пакт про цивільні та політичні права і Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права, підписані 16 грудня 1966 року.

За дотриманням прийнятих пактів, конвенцій і договорів з прав людини спостерігає Верховний Комісаріат ООН з прав людини. Верховний комісар відряджає своїх посланців у різні країни світу для складання звітів про дотримання прав людини на місцях. Якщо права не дотримуються, то у справу вступають трибунали.

Джерело:

http://www.radioera.com.ua/eranews/?idArticle=46253