14.11.2017

Міжнародний день боротьби з діабетом, або просто Міжнародний день діабету – це день, який слугує нагадуванням людству про те, що поширеність цього захворювання невпинно зростає.

Уперше Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом провели IDF (Міжнародна діабетична федерація) і ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я) 14 листопада 1991 року для координації боротьби з цукровим діабетом у всьому світі. Завдякт діяльності IDF Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом охоплює мільйони людей по всьому світу й об’єднує діабетичні громади 145 країн із метою підвищення обізнаності про цукровий діабет та його ускладнення. Щорічно встановлюючи певну тему, яка безпосередньо стосується осіб з цукровим діабетом, IDF не прагне сконцентрувати всі зусилля на акції одного дня, а розподіляє активність на цілий рік.

Дату 14 листопада обрано на знак визнання заслуг одного з відкривачів інсуліну, Фредеріка Бантинга, який народився 14 листопада 1891 року. Починаючи з 2007 року, цей день відзначають під егідою Організації Об’єднаних Націй. Був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у спеціальній резолюції № A/RES/61/225 (2006 р.). У документі визнано нагальну «необхідність продовження багатосторонніх зусиль щодо охорони та зміцнення здоров’я людини і забезпечення доступу до лікувальних послуг і медичного освіти».

За оцінками ООН, 2014 року на діабет страждали 422 мільйони дорослих у всьому світі, порівняно з 108 мільйонами 1980 року

Глобальний рівень захворюваності на діабет (стандартизований за віком) майже подвоївся з 1980 року, збільшившись із до 4,7% 8,5% серед дорослого населення. Це відображає зростання супутніх чинників ризику, як-от надмірна вага або ожиріння. За останнє десятиліття рівень захворюваності на діабет швидше зростав у країнах із низьким і середнім рівнем доходу, ніж у країнах із високим рівнем доходу.

Джерело