RSSВерсія для друку
Соціально вразливі громадяни можуть отримати в Україні безоплатну правову допомогу
12.02.2020

В Україні понад сім років працює система надання безоплатної правової допомоги. На сьогодні - понад 500 бюро або центрів, що надають безоплатну правову допомогу. Вони є навіть у невеликих містечках.

За цей час понад 2 мільйони наших громадян скористалися цим державним сервісом. Адвокати центрів або бюро безоплатної правової допомоги домоглися понад 1 тисячу виправдувальних вироків.

Безоплатна правова допомога – це надання правових послуг, що гарантуються державою та повністю фінансуються за рахунок коштів Державного бюджету України. Тобто, людина не платить за юридичну консультацію, допомогу у складенні правових документів, послуги адвоката. Послуги юристів та адвокатів оплачуються за рахунок бюджетних коштів.

Є поняття безоплатної первинної та вторинної правової допомоги. Безоплатна первинна правова допомога – це інформування людей про їхні права та що робити якщо, вони порушені. Це надання правової інформації, консультацій і роз'яснень з юридичних питань. Це складення заяв, скарг, інших документів правового характеру, крім процесуальних. Право на безоплатну первинну правову допомогу мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України, та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території нашої країни.

Безоплатна вторинна правова допомога – це захист, здійснення представництва інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру. Скористатися вторинною правовою допомогою можуть особи, які визначені законом «Про безоплатну правову допомогу». Загалом, це соціально вразливі верстви населення.

Право на безоплатну правову допомогу мають особи з незначним рівнем доходу - не більше двох прожиткових мінімумів (з 1 грудня 2019 року прожитковий мінімум для працездатних осіб – 2102 грн на місяць, для осіб, які втратили працездатність, – 1638 грн.), учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи, постраждалі від домашнього насильства, діти та інші соціально вразливі верстви. З 1 січня 2020 року таке право отримали викривачі корупції.

За безоплатною правовою допомогою людина може звернутися у будь-який момент. Головне, щоб вона була суб'єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу відповідно до закону «Про безоплатну правову допомогу».

Місцеві центри та бюро розташовані в усіх обласних центрах та майже всіх районних центрах. За інформацією можна звернутися на сайт «Безоплатної правової допомоги» або до контакт-центру за номером 0 800 213 103. Оператори можуть підказати, де знаходиться найближчий центр або бюро, що необхідно для отримання правової допомоги, та надати юридичну консультацію загального характеру.