RSSВерсія для друку
Система трупної трансплантації може запрацювати в Україні вже з 1 січня 2018 року
11.12.2017

На сьогодні, згідно заяві заступника міністра Олександра Лінчевського, в МОЗ підготували нормативну базу для запуску пілоту в 5 містах України.

«Ми вже зробили ряд шагів для реалізації пілотного проекту на базі існуючих центрі трансплантації в п’яти регіонах і Києві. Це дозволить проводити трансплантацію нирки від нерідного донора навіть до прийняття нового закону», — розповідає заступник міністра.

В той же час, в Міністерстві повідомляють, що зараз необхідно доопрацювати та прийняти підзаконні акти відносно роботи трансплант-координаторів. Також на цей момент ще не готовий реєстр донорів і реципієнтів.

Відповідний законопроект №2386-1 вже затверджений в профільному Комітеті Верховної Ради і чекає на прийняття парламентом на цій неділі. Представники Комітету рекомендували Голові Верховної Ради Андрію Парубію передати законопроект на розгляд в цілому вже в четвер.

«Закон проголосовано в першому читанні, повністю готовий до другого, але коли він буде прийнятий і вступить в силу, поки незрозуміло», — коментує ситуацію Лінчевський.

Джерело