RSSВерсія для друку
Сімейного лікаря можна буде змінити раз на рік
03.10.2012

Змінити сімейного лікаря можна буде раз на рік. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав  президент Всеукраїнського лікарського товариства Олег Мусій.

 

"По Києву процес обирання лікарів уже запущений. Мені вже видали опитувальник, де мені пропонують обслуговуватися у певного лікаря. Я його заповнив. Якщо цей лікар не буде мене влаштовувати, то раз на рік я матиму можливість його змінити", - повідомив Мусій.

 

Він зазначив, що для міста  запровадити систему вибору лікарів простіше. Але й селяни також матимуть можливість змінювати лікаря на кращого, навіть якщо спеціаліста доведеться викликати з сусіднього села.

 

 

Перезавантаження кращих лікарів не буде, тому що є понижуючий коефіцієнт: чим більше пацієнтів лікар обслуговує, тим менше йому платять за кожного наступного.

 

"Щодо пацієнтів, які живуть не за місцем прописки, то проблема поки не вирішена. Громадяни повинні і реєструватися там, де живуть і сплачувати податки. Адже держава щорічно виділяє суму грошей на медичне обслуговування жителів певної області. Якщо людина зареєстрована в Одесі, а живе у Києві, її гроші йдуть в Одесу. За які кошти їй мають надавати допомогу, коли гроші в іншому місті?" - пояснив експерт.

 

 

Також, на його думку, у найближчому майбутньому не буде вирішено проблему тривалого добирання "швидкої допомоги" до пацієнтів.

 

" Навіть якщо лікарів забезпечити бензином і машинами, а дороги будуть у жахливому стані, ними все одно неможливо буде швидко дістатися до села.  За законом у сільській місцевості норма приїзду швидкої 20 хвилин, а у міській - 10 хвилин. Уявіть, водій швидкої зможе доїхати за 10 хвилин по місту, якщо стоїть у пробці ? Це й відповідальність водіїв, які не пропускають карету швидкої, за життя людей. До того ж в усіх цивілізованих країнах права смуга має бути звільнена для швидкої допомоги. За новим законом про екстрену допомогу машини швидкої допомоги будуть находитися не в одному місці, а розосереджені по місту. Буде фельдшерський пункт, де оператор бачитиме через супутник, у якому місті знаходяться карета швидкої. До місця виклику він відправлятиме найближчу машина, яка чергує у тому районі", - наголосив Мусій

Джерело:

 

http://gazeta.ua/articles/life/_simejnogo-likarya-mozhna-bude-zminiti-raz-na-rik/458920

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...