06.03.2018

В МОЗ повідомили, що на сімейного лікаря в сільській амбулаторії може бути приписано одразу декілька населених пунктів.

Таке рішення пов’язано з тим, що є населені пункти з невеликою кількістю мешканців. В такому випадку сімейний лікар буде працювати на кількох населених пунктах, у випадку, якщо вони знаходяться поблизу один від одного.

«У селах сімейного лікаря обирає місцева громада. Сільські громади нарешті зможуть суттєво покращити первинну допомогу. Створивши для лікаря гарні умови життя і праці, села зможуть запросити перспективних спеціалістів. Гідну заробітну плату забезпечить держава», – розповіли у МОЗ.

В той же час, в Міністерстві заявляють, що села можуть об’єднатись для того, щоб залучити найбільш професійних сімейних лікарів. Наприклад, надавати йому додаткове фінансування, житло, транспортний засіб для того, щоб полегшити пересування між населеними пунктами.

Нагадуємо, що для реформи сільської медицини було виділено 5 мільярдів гривень. Ці кошти підуть на будівництво нових та відновлення старих амбулаторій. При цьому, мережі амбулаторій будуть поєднані системою телемедицини з міськими лікарнями. Таким чином сімейні лікарі у селах зможуть отримувати додаткові консультації від колег у складних випадках.

Джерело