RSSВерсія для друку
Швейцарська Конфедерація інвестує кошти в українську медицину
14.07.2011

Міністерством охорони здоров'я України та Швейцарська Агенція з розвитку і співробітництва (ШАРС) підписали Меморандум стосовно Україно-Швейцарської Програми "Здоров'я матері та дитини". Проект триватиме до 2015 року. За цей період Швейцарська Конфедерація інвестує понад 4,7 мільйонів швейцарських франків у розвиток сучасних перинатальних технологій в Україні.

Здоров'я матерів і дітей - пріоритет не лише національного, але й міжнародного масштабу. В Україні показники материнської та малюкової смертності й захворюваності досі залишаються значно вищими, порівняно з розвиненими країнами (подекуди - в 2-3 рази). Вирішення цієї проблеми потребує комплексного підходу до покращення якості перинатальної допомоги (тобто, допомоги вагітним, роділлям і новонародженим).

Загально визнано, що серед визначальних факторів якості перинатальної допомоги - чіткий розподіл відповідальності рівнів надання допомоги, кваліфікація медичного персоналу, належні інфраструктурні умови та медичне обладнання, а також систематичний моніторинг і аналіз ситуації. Не менш важливими заходами до покращення ситуації є також сприяння здоров'ю, впровадження сучасних управлінських та інформаційних технологій. Комплексний вплив на всі зазначені фактори є метою Україно-Швейцарської програми "Здоров'я матері та дитини".

Під час підписання Меморандуму директор Швейцарського бюро з розвитку та співробітництва Мануель Еттер висловив надію, що цей проект буде успішно реалізований. Для виконання Програми "Здоров'я матері та дитини" в Україні буде залучено Швейцарський центр міжнародного здоров'я - Швейцарський Інститут охорони здоров'я та тропічної медицини (м. Базель), де українські фахівці будуть проходити стажування і вдосконалювати досвід роботу на сучасному обладнанні, яким в свою чергу будуть оснащені українські клініки.

Перший заступник Міністра охорони здоров'я України Раїса Моісеєнко подякувала швейцарській стороні в особі Мануеля Еттера: "Проект з ШАРС триває з 1995 року, він був одним із перших і одним із самих ефективних. Первинна допомога, яка передбачається в рамках проекту матерям та дітям на територіях чотирьох областей, дасть можливість знизити смертність дітей до року більш ніж на третину. І в найбільш складний в економічному сенсі для України час, коли немає можливості закуповувати в достатній кількості обладнання, проводити навчання персоналу у світових клініках для роботи на цьому обладнанні, швейцарські інвестиції вкрай важливі для нашої країни".

www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20110713_1.html