RSSВерсія для друку
Щодня діагноз ВІЛ-інфекції ставлять майже 60 українцям – Бахтеєва
18.04.2012


Ми другі в Європі і п'яті в світі за темпами поширення ВІЛ-інфекції. Щодня діагноз ВІЛ-інфекції ставиться майже 60 громадянам України. Про це сказала народний депутат, член фракції Партії Регіонів у Верховній Раді України, голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва на двосторонній зустрічі з представником палати Лордів Парламенту Великобританії Лордом Норманом Фаулером, повідомили УНН в прес-службі нардепа.

"Починаючи з 1999 року, кількість офіційно зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції в Україні щорічно збільшується. У 2011 р. в країні офіційно зареєстровано 21 тис. 177 нових випадків ВІЛ-інфекції (46,2 на 100 тис. населення) - це найвищий показник за весь період спостереження за ВІЛ-інфекцією в Україну з 1987 року", - сказала Бахтєєва .

У свою чергу Лорд Фаулер повідомив, що він уважно відстежує всі етапи проведення реформи охорони здоров'я в Україні і зокрема на законодавчому рівні. "Я високо оцінюю Ваш внесок, Тетяна Дмитрівна, в боротьбу з такими складними викликами тисячоліття як туберкульоз та ВІЛ / СНІД. Визнаю, що Ви особисто і очолюваний Вами комітет розробив один з кращих в Європі законопроектів по боротьбі з ВІЛ / СНІДом", - підкреслив Норман Фаулер.

Також він додав, що Великобританія є одним з основних міжнародних донорів, які надають фінансову підтримку заходів щодо боротьби з ВІЛ / СНІДом, у тому числі і в Україну. Англія так само має позитивний досвід в боротьбі з поширенням цієї інфекції. Завдяки правильним державним рішенням рівень поширення ВІЛ у Великобританії зараз невисокий - близько 100 тис. чоловік при населенні в 60 мільйонів чоловік. "Оскільки в Україну на практиці працює закон по боротьбі з ВІЛ / СНІДом, керівництво вашої країни має направити максимум зусиль на більш активне впровадження загальнодержавної програми по боротьбі з ВІЛ / СНІД на 2009-2013р. Зокрема на антиретровірусну терапію, замісну терапію і програму обміну шприцами", - сказав Лорд Фаулер.

Зі свого боку Тетяна Бахтєєва підкреслила: в Україні сформований серйозний політичний погляд і воля для боротьби з епідемією ВІЛ / СНІДу. Причому питання посилення протидії ВІЛ-інфекції визначено Президентом України Віктором Федоровичем Януковичем як пріоритетний напрямок діяльності всіх гілок влади на всіх рівнях управління, а не тільки органів охорони здоров'я. «Така увага на найвищому державному рівні свідчить про відповідальність і готовність України виконати взяті на себе зобов'язання в рамках досягнення Цілей Розвитку Тисячоліття", - зазначила політик.

"Ми розуміємо, що Україна належить ще дуже багато зробити для того, щоб зупинити смертельне хода ВІЛ і я від імені українського парламенту запевняю, що ми будемо робити все від нас залежне, щоб цього домогтися. Ми щиро вдячні Вам, шановний Лорд Фаулер, за проявлений інтерес до проблем нашої країни в сфері боротьби з ВІЛ / СНІДом і сподіваємося на те, що Великобританія і надалі підтримуватиме Україну в її прагненні зупинити поширення епідемії ВІЛ", - резюмувала Тетяна Бахтєєва.

Джерело:
www.unn.com.ua/ua/news/682125-schodnya-diagnoz-vil-infektsiyi-stavlyat-maygee-60-ukrayintsyam-–-bahteeva/