RSSВерсія для друку
«С» – наша спільна справа в боротьбі за життя Людини
24.07.2013

У рамках відзначення 28 липня Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами у м. Львів відбудеться акція ««С» – наша спільна справа в боротьбі за життя Людини» в межах всеукраїнської акції «Переможемо С».

Вже кілька років поспіль міжнародні, всеукраїнські та місцеві громадські організації, сферою інтересу яких є охорона здоров’я, співпрацюють як між собою, так і з органами влади з метою підвищення обізнаності населення України щодо поширення, симптомів, методів діагностики та лікування гепатиту С. Акція «С – наша спільна справа в боротьбі за життя Людини» - одне з втілень такої співпраці.

Організаторами акції є управління охорони здоров’я Львівської міської ради, ЛОБФ «Медицина і право», спільно з ВГО «Фундація медичного права та біоетики України, БФ «САЛЮС» за підтримки програми «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження» і МБФ «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні.

28 липня 2013 року буде проводитись флеш-моб, спрямований на фокусування уваги на проблемах з вірусними гепатитами насамперед молоді, а також загальне інформування про захворювання за допомогою інформаційних матеріалів. 28 липня 2013 року (з 12.00 до 16.00 год.) кожен охочий зможе пройти діагностику за допомогою швидких тестів на гепатити В і С, завітавши на площу Ринок біля будівлі Львівської міської ради, де працюватиме мобільна амбулаторія БФ «САЛЮС».

Під час проведення такої акції минулого року у мобільній амбулаторії протестувалося 190 осіб, з них виявлено гепатит С у 14 осіб (7,4% від кількості обстежених), гепатит В - у 7 осіб (3,7%), сифіліс - у 3 осіб (1,6%). У приміщенні міського центру здоров’я та медичної інформації функціонував медико-правовий консультаційний пункт. Провідні фахівці управління охорони здоров’я Львівської міської ради прочитали 18 лекцій у медичних закладах м. Львова, присвячених проблематиці вірусного гепатиту та ВІЛ/СНІДу.

Цього року з метою доступу до інформації щодо розповсюдження, симптомів, методів діагностики та лікування вірусних гепатитів, а також захисту прав людини у сфері охорони здоров’я серед мешканців і гостей Львова буде проведено широку інформаційно-просвітницьку кампанію з використанням тематичних брошур, листівок, постерів та білбордів.

 

Довідка

Як свідчить статистика ВООЗ (2009-2010 рр.), у світі близько 350 млн. людей – хронічні носії вірусу гепатиту В, понад 180 мільйонів людей інфіковані вірусом гепатиту С, який може призвести до цирозу і раку печінки (за даними ВООЗ 57% випадків цирозу печінки і 78% випадків первинного раку печінки зумовлені вірусами гепатитів В і С), а 350 тис. щорічно помирає внаслідок ураження печінки вірусом гепатиту С.

Згідно з прогнозами експертів, у наступні 20-30 років світовою загрозою для здоров’я буде не ВІЛ/СНІД, як вважалось раніше, а віруси гепатиту, передусім гепатиту С. Кожний 12-й мешканець планети інфікований гепатитом В чи С. Сьогодні вчені констатують пандемію гепатиту С. На сьогодні загальна кількість хворих на гепатит В і С в світі  в 14-15 раз перевищує кількість ВІЛ-інфікованих, які становлять близько 40 млн.осіб. Захворюваність і летальність від гепатиту С прогресивно збільшується на планеті і, згідно з даними експертів, подвоїться до 2015-2020 рр.

Цього року Кабінет міністрів України затвердив державну програму по боротьбі з гепатитами. Програма складена на найближчі 3 роки і передбачає не тільки лікування, але й своєчасну діагностику захворювань у пацієнтів.

Україна належить до держав із середнім рівнем поширення вірусного гепатиту С. Згідно з даними громадських організацій, близько 3,5 млн. українців сьогодні інфіковані гепатитами в Україні.  В Україні термінового лікування потребує від 400 до 800 тисяч хворих на вірусний гепатит С.

            За результатами вибіркового моніторингу груп ризику, показник інфікування вірусом гепатиту С серед деяких з них (медичні працівники, хворі на онкологічні та нефрологічні захворювання, що потребують гемодіалізу, ВІЛ-інфіковані) досягає 40-60 %, що значно перевищує середні показники у світі. В Україні офіційна реєстрація хронічних форм вірусних гепатитів В і С проводиться з червня 2009 року і не охоплює все населення, у зв'язку з чим є невідповідність між офіційними українськими та міжнародними статистичними даними.

Викликає занепокоєння, що більшість осіб, інфікованих вірусом гепатиту С, не здогадуються про своє захворювання, оскільки у 80% пацієнтів гострий період захворювання минає без симптомів, трансформуючись з часом у хронічне захворювання за умови відсутності лікування.

Україна за темпами розповсюдження вірусних гепатитів випереджає всі країни Європи. І найчастіше люди інфікуються через нестерильне медичне і косметологічне обладнання, пірсінг, татуаж, манікюр, педикюр, стоматологічні послуги, інші медичні втручання, пов’язані з ін’єкціями, переливанням крові, ін’єкційне споживання наркотиків тощо. Це перелік можливих шляхів інфікування. Але, на щастя, при своєчасній діагностиці та лікуванні, з цією хворобою можна успішно боротися і про це слід говорити!

 

 

Учасники прес-конференції:

·         Зуб Володимир Іванович – начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради;

·         Королюк Леся Володимирівна – головний позаштатний спеціаліст управління охорони здоров’я Львівської міської ради з профілактики ВІЛ/СНІДу;

·         Сенюта Ірина Ярославівна – президент ВГО «Фундація медичного права та біоетики України»;

·         Служинська Олександра Богданівна – виконавчий директор БФ «САЛЮС».

 

Христина Терешко (електронна адреса prlawlab@ukr.net, контактний телефон 0677313035).