11.11.2016

У Міністерстві охорони здоров’я України планують на базі Республіканської клінічної лікарні відпрацювати методологію та модель надання реабілітаційних послуг, які відповідатимуть міжнародним стандартам.

«На нараді з в.о. міністра доктором Уляною Супрун вирішили розпочати проект на базі закладу, який має вільний ресурс і підпорядкований МОЗ. Це дозволить виграти в часі, завантажити наявну лікувальну мережу і на конкретному пілоті побачити переваги і ризики», - зазначила Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції.

Заклад обрали після моніторингового відвідування лікарні Оксаною Сивак. Під час візиту з’ясувалося, що наявний ресурс використовують не на повну. Заклад завантажено на 60%.

Вітчизняна система реабілітації потребує суттєвих змін. З цим погоджуються спеціалісти, представники громадськості й споживачі послуг. У межах Республіканської клінічної лікарні МОЗ України затребувані послуги нейрореабілітації, при кардіологічних захворюваннях, травм.

За словами Оксани Сивак, впровадження такого проекту актуальне і нині, коли кількість пацієнтів, які потребують реабілітації збільшилося через події на сході України.

Експерти ВООЗ, які здійснювали комплексну оцінку системи реабілітації в Україні дійшли висновку, що в Україні надаються певні реабілітаційні послуги, проте немає загальної системи реабілітаційних послуг в закладах охорони здоров’я, в першу чергу надання інтенсивної реабілітаційної допомоги на гострому та підгострому етапах. Існуюче законодавство та суспільні уявлення про реабілітацію не відповідають сучасним світовим принципам. Надання допоміжних засобів відділене від пов’язаних зі здоров’ям реабілітаційних послуг і призводить до недостатніх результатів та марнування ресурсів.

У МОЗ заручилися підтримкою міжнародних партнерів, які вже впроваджували подібні проекти в інших країнах.

Детальніше