12.02.2018

Центр тестування при Міністерстві охорони здоров’я України опублікував для громадського обговорення проект по новій мед спеціальності «Громадське здоров’я».

Проект стандарту вищої освіти має степінь «Магістр». Студенти, які оберуть це направлення для подальшого навчання будуть займатись дослідженням здоров’я населення, а також вивчатимуть індивідуальний, економічний та соціальний детермінант, які впливають на здоров’я населення та як запобігати захворюванням.

Це вже не перша ініціатива в медичній освіті, яку пропонує діюча команда Міністерства охорони здоров’я. Раніше вже були започатковані більш жорсткі умови на вступ у медичні університети для абітурієнтів, а також збільшено прохідний бал за ЗНО до 150.

В Міністерстві охорони здоров’я переконані, що медициною мають займатись лише ті люди, які мають необхідні базові знання у загальних науках. Це буде доказом того, що вони дійсно можуть навчатись та розуміти матеріали, які подаватимуть їм протягом навчання.

Відзначимо, що найближчим часом Центр тестування планує переглянути структуру змісту державних ліцензійних інтегрованих екзаменів «Крок» та розробити структуру для нових спеціальності в галузі «Охорона здоров’я».

В той же час, в Міністерстві охорони здоров’я планують внести ряд змін і в післядипломне навчання. Набір балів планують полегшити через участь лікарів у різноманітних практиках, лекціях і інших інструментів для підвищення кваліфікації. Наприклад, можна працювати з British Medical Journal, та проходити спеціальні тести.

Джерело