RSSВерсія для друку
Роз’яснення щодо клінічних випробувань лікарських препаратів
13.03.2013

У відповідь на заяву від групи народних депутатів від опозиційних фракцій, а також поширену у ЗМІ інформацію щодо «протизаконних клінічних випробувань сумнівних лікарських препаратів на дітях», Міністерство охорони здоров’я повідомляє.

Проведення клінічних випробувань – у даному контексті процедура, що здійснюється в Україні цілою низкою лікувальних та науково-дослідних установ під контролем Державного експертного центру МОЗ України з метою оцінки ефективності лікарського засобу, що вже є зареєстрованим, пройшов численні перевірки та є дозволеним до застосування на території України. Ця процедура регламентується чинним наказом МОЗ України №690 від 23.09.2009 «Про порядок проведення клінічних випробувань лікарських засобів та експертизи матеріалів клінічних випробувань і Типового положення про комісії з питань етики».

Міністерство охорони здоров’я оперативно відреагувало на оприлюднені заяви та надіслало запити до ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМНУ», Науково-дослідного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України, Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА щодо підтвердження чи спростування даних заяв. Від установ було отримано такі відповіді.

Детальніше…