RSSВерсія для друку
Російські медики проти безоплатної здачі крові
16.08.2012

У медичному середовищі триває обговорення нового закону "Про донорство крові та її компонентів". Документ затверджує безоплатну здачу крові. Однак, як показало опитування, 50% російських медиків вважають, що донор повинен самотужки обирати в якому вигляді він отримає компенсацію, повідомляє АМИ-ТАРС.

Щороку країні потрібно забезпечити кров'ю  півтора мільйона людей. Для цього необхідно мати мінімум 40 донорів на 1000 осіб. Влітку дефіцит крові відчувається особливо гостро, тому постає питання залучення нових донорів.

У законі ж тепер кажуть, що федеральні органи держвлади встановлять приблизний харчовий раціон донора. Вони ж повинні визначити випадки можливої заміни безкоштовного харчування донора грошовою компенсацією та її розмір, еквівалентний вартості  харчового раціону донора.

Тим часом, близько половини (46,5% з 897 опитаних) вітчизняних медиків впевнені: людина, яка здає кров, сама має обирати, в якому вигляді отримувати компенсацію. 31,4% респондентів висловлюється за середню для всіх регіонів грошову компенсацію. 14,6% не згодні з такою політикою (необхідно враховувати регіон).

Джерело:

http://amn.net.ua/ukr/news/za_kordonom/11076