RSSВерсія для друку
Рішення Європейського суду з прав людини стосовно заборони передпологових обстежень
31.05.2011

26 травня 2011 р. Європейський суд з прав людини прийняв рішення про те, що держава Польща порушила право жінки на охорону здоров’я, коли їй неодноразово забороняли  проводити передпологову генетичну експертизу, після того, як лікар встановив певні внутріутробні порушення під час проведення сонограми. Тест вказав би жінці на те чи переривати вагітність чи ні. Вперше в історії Суд постановив, що порушення прав людини пов’язаних із проведенням абортів становило собою антигуманне та принизливе ставлення. Суд також вказав на порушення права жінки на особисте життя, та зобов’язав Польщу відшкодувати жінці завдані збитки.

Суд також визнав те, що замовчування інформації чи незабезпечення жінок послугами у сфері охорони здоров'я  позбавляє їх здатності приймати надзвичайно важливі та особисті рішення стосовно свого життя.

Польща має найсуворіші у Європі закони, що стосуються проведення абортів, але закон однак дозволяє проведення абортів у випадках утробних аномалій. У своєму рішенні Суд також відзначив те, що Польщі необхідно належно виконувати свої закони забезпечуючи жінкам доступ до діагностичних процедур.