14.03.2018

14 березня 2017 р. під час засідання Уряд прийняв постанову «Про внесення змін до Порядку державної реєстрації (перереєстрації) дезінфекційних засобів». Зокрема,Порядок державної реєстрації (перереєстрації) дезінфекційних засобів (далі — Порядок) буде викладено в новій редакції. Текст прийнятого Урядом документа буде оприлюднено на урядовому порталі згодом.

Представляючи відповідний проект документа, в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун повідомила, що новий Порядок розроблено з метою відновлення механізму реєстрації дезінфекційних засобів, спрощення процедури й визначення МОЗ України відповідальним органом за її проведення.

«Після реорганізації Держсанепідслужби, що раніше здійснювала реєстрацію дезінфекційних засобів, така реєстрація не здійснюється до цього часу», — зауважила в.о. міністра.

У. Супрун поінформувала членів Уряду про те, що проект постанови був тричі схвалений  Урядовим комітетом з питань соціальної політики та гуманітарного розвитку, востаннє — 6 березня 2018 р. «Міністерством врегульовано всі спірні питання та зауваження, які висловлювала Держпродспоживслужба», — повідомила вона.

За її словами, прийняття проекту документа є надзвичайно важливим та актуальним, оскільки дезінфекційні засоби запобігають виникненню та поширенню інфекційних захворювань, локалізують та ліквідують спалахи епідемій.

Нагадаємо, що Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (далі — ООРММП України) неодноразово зверталося до органів влади з проханням вирішити дане питання і поновити процес державної реєстрації/перереєстрації дезінфекційних засобів.

Справа в тому, що з припиненням повноважень Державної санітарно-епідеміологічної служби та її реорганізацією шляхом приєднання до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів до Порядку досі не внесено відповідних змін. Така законодавча колізія критично позначилася на процесі реєстрації/перереєстрації дезінфекційних засобів, який фактично зупинився.

7 березня 2018 р. Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров’я направив звернення ООРММП України на адресу Уряду з проханням вжити відповідних заходів для врегулювання порушеної заявником проблеми, у тому числі шляхом внесення в установленому порядку відповідних змін до нормативно-правових актів.

Ухвалене Урядом 14 березня рішення має вирішити проблему, яка існувала 1,5 року.

Джерело