RSSВерсія для друку
Регіональні новини: проект телемедицини, нові амбулаторії та сучасне обладнання
14.12.2017

Нове обладнання встановили у медзакладах Львівської та Рівненської області. У Павлограді відкрили дві амбулаторії, в Ічні – комп’ютеризували Центр первинної медичної допомоги, а  в Окнянському районі Одеської області тестують проект телемедицини.

У ЛЬВІВСЬКОМУ ФТИЗІОПУЛЬМОНОЛОГІЧНОМУ ЦЕНТРІ ВСТАНОВИЛИ НОВЕ ОБЛАДНАННЯ

На базі Львівського регіонального фтизіопульмонологічного клінічного лікувально-діагностичний центру встановили обладнання для проведення квантиферонового тесту.

Тест проводиться з метою виявлення латентної туберкульозної інфекції серед осіб, що мали контакт з хворим на туберкульоз. Вже доставлено перші 20 пробірок з біоматеріалом крові для проведення тесту з Жидачівського району.

Техніку придбано в рамках проекту "Challenge TB”, який реалізовується в Україні в рамках гранту Агенції США з міжнародного розвитку (USAID), а в області реалізовується у партнерстві з Центром легеневого здоров’я, системою первинної допомоги та неурядовими організаціями за підтримки Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА.

Докладніше: https://goo.gl/rttc3m

НА ОДЕЩИНІ ЗАПУСТИЛИ  ПІЛОТНИЙ ПРОЕКТ ТЕЛЕМЕДИЦИНИ

Приймально-діагностичне відділення нового типу облаштували в Окнянському районі Одеської області. Кожен працівник фельдшерського пункту має валізу для первинної діагностики: в неї входять електрокардіограф, глюкометр, ендоскоп для відеопередач, спірограф та інші діагностичні апарати. Все це приладдя підключено до планшету, який одразу передає дані спеціалістам районної лікарні. 

Головна особливість нової системи — дистанційна рекомендація спеціалістів за результатами отриманих досліджень. Фельдшер приходить на виклик до пацієнта, проводить на місці дослідження і за допомогою планшета передає інформацію в телемедичний центр. Її одразу бачить сімейний лікар, за потреби — спеціалісти районної лікарні, які готові надати консультацію за 10-15 хвилин. Після цього можуть підключитись спеціалісти обласної лікарні. І потім вже приймається рішення, що робити з пацієнтом. 

Система працює в тестовому режимі, але вже є перші пацієнти. Так, один із них прийшов до фельдшера зі скаргою на біль у серці. Раніше у такій ситуації фельдшер відправив би його до районної лікарні. А за допомогою телемедицини чоловік отримав попередній діагноз протягом 15 хвилин.

Докладніше: https://goo.gl/cMYCcr

У РІВНОМУ ВІДРЕМОНТУВАЛИ ТЕРАПЕВТИЧНЕ ВІДДІЛЕННЯ, А В РАЙОНІ ОТРИМАЛИ НОВУ ТЕХНІКУ

У Рівненській міській лікарні №2 після капітального ремонту відкрили терапевтичне відділення. Там зможуть лікуватися близько 1600 хворих на рік, воно розраховане на 50 ліжок.

 

Джерело