RSSВерсія для друку
Реформування законодавства, що регулює діяльність аптек
09.04.2015

9 квітня народні депутати прийняли Закон «Про внесення зміни до статті 16 Основ законодавства України про охорону здоров'я (щодо акредитації аптечних закладів)». За рішення проголосували 246 парламентарів.

 

У профільному комітеті Ради повідомили, що закон дасть змогу зменшити ціни в аптеках за рахунок зменшення плати аптечними закладами за акредитацію, що відтепер скасовується прийнятим документом.

 

«Метою проект Закону України «Про внесення змін до статті 16 Основ законодавства України про охорону здоров'я» є зменшення регулюючого впливу держави на діяльність суб'єктів господарювання, які здійснюють торгівлю лікарськими засобами. Реалізувати зазначену мету пропонується шляхом законодавчого закріплення норми, згідно якої не підлягають акредитації аптечні заклади, які здійснюють діяльність на підставі відповідної ліцензії», - йдеться в пояснювальній записці до Закону.

 

«Сьогодні аптека – це заклад охорони здоров’я. Провізор у аптеці може радити клієнту той чи інший лікарський засіб, дати пораду звернутися до лікаря. Відповідно до встановленої процедури, як будь-який інший заклад охорони здоров’я, аптеки мали проходити обов’язкову акредитацію. Але, на жаль, сам цей процес було спотворено. Обов’язковість перетворилася на спосіб заробітку коштів чиновниками. Ми спочатку скасували обов’язковість акредитації, але надалі буде необхідно реформувати законодавство, що регулює діяльність аптек», - зауважила перший заступник Міністра охорони здоров’я Олександра Павленко.