23.09.2016

22 вересня в Українському кризовому медіа-центрі пройшов круглий стіл на тему “Що буде після ліквідації СЕС: зміна вивіски чи нова система громадського здоров’я?» за участі заступника міністра охорони здоров`я Оксани Сивак, на якому представники Уряду, Верховної Ради та експерти з неурядових організацій обговорили проблеми та перспективи реформування системи громадського здоров’я та епіднагляду.

Станом на сьогодні функції ліквідованої Санітарно-епідеміологічної служби в Україні розподілені між Міністерством охорони здоров’я (питання, що стосуються громадського здоров’я) і Міністерством аграрної політики та продовольства (питання, що стосуються усього шляху харчових продуктів до споживача). Незважаючи на інституційні зміни та перерозподіл функцій, державним пріоритетом має стати профілактика захворювань і підтримка здорового способу життя.

В Україні функція епідеміологічного нагляду, як і майнові комплекси колишньої СЕС, включаючи лабораторії, перейшли у підпорядкування МОЗ. Таким чином, міністерство отримало можливість максимально зосередитися на проблемах громадського здоров’я.

 

«86% смертей в Україні спричинені неінфекційними захворюваннями, профілактикою яких якраз треба займатися на державному рівні. Це і буде одним із завдань Національного центру громадського здоров’я”, – підкреслила Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я України.

 

Детальніше