RSSВерсія для друку
Реформування системи громадського здоров’я: роль МОЗ в системі епіднагляду
23.09.2016

22 вересня в Українському кризовому медіа-центрі пройшов круглий стіл на тему “Що буде після ліквідації СЕС: зміна вивіски чи нова система громадського здоров’я?» за участі заступника міністра охорони здоров`я Оксани Сивак, на якому представники Уряду, Верховної Ради та експерти з неурядових організацій обговорили проблеми та перспективи реформування системи громадського здоров’я та епіднагляду.

Станом на сьогодні функції ліквідованої Санітарно-епідеміологічної служби в Україні розподілені між Міністерством охорони здоров’я (питання, що стосуються громадського здоров’я) і Міністерством аграрної політики та продовольства (питання, що стосуються усього шляху харчових продуктів до споживача). Незважаючи на інституційні зміни та перерозподіл функцій, державним пріоритетом має стати профілактика захворювань і підтримка здорового способу життя.

В Україні функція епідеміологічного нагляду, як і майнові комплекси колишньої СЕС, включаючи лабораторії, перейшли у підпорядкування МОЗ. Таким чином, міністерство отримало можливість максимально зосередитися на проблемах громадського здоров’я.

 

«86% смертей в Україні спричинені неінфекційними захворюваннями, профілактикою яких якраз треба займатися на державному рівні. Це і буде одним із завдань Національного центру громадського здоров’я”, – підкреслила Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я України.

 

Детальніше

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...