RSSВерсія для друку
Реформа медицини vs тюремна реформа. Українські в'язниці так і залишаться радянськими
10.08.2011

Українська медицина схожа на українську в'язницю - не виконує основну функцію, малоефективна, корумпована і працює за радянською філософією. Тому уряд України вирішив реформувати і в'язниці,  і медицину. І хоча обидві реформи спрямовані на поліпшення рівня життя звичайних громадян, результати цих ініціатив можуть виявитися фатальними для багатьох людей, що знаходяться в місцях позбавлення волі.

Сучасна українська медицина, успадкувавши від радянської епохи систему Семашко, принесла Україна невтішні результати. Більш ніж в 2 рази більшу смертність, порівняно з країнами Євросоюзу, низьку тривалість життя громадян і повну відсутність приросту населення. Разом з тим, це не єдина система діяльності держави, яку Україні винесла з радянського минулого. Система виконання покарань не менш результативна в цьому відношенні. Завдяки ній, наша країна займає одне з перших місць серед країн-членів Ради Європи (РЄ) за кількістю засуджених до позбавлення волі. А українські в'язниці стали традиційним місцем систематичного порушення прав людини та розвитку епідемій туберкульозу, ВІЛ-інфекції та гепатитів. Змінити систему виконання покарань та систему охорони здоров'я, Уряд України вирішив за допомогою двох відповідних програм реформування. При цьому всі вони, за великим рахунком вже знаходиться в стадії активної реалізації.

Разом з тим, не дивлячись на те, що обидві реформи покликані створити сприятливі умови для здоров'я населення, навіть побіжний аналіз цих ініціатив вказує на головний недолік. Він полягає в тому, що в результаті їх впровадження, система пенітенціарної медицини може залишитися нереформованою і малоефективною.

 

Детальніша інформація за адресою:

www.civicua.org/news/view.html