29.09.2022

Минуло понад рік з моменту запуску реформи електронних лікарняних. За цей час українці отримали понад 10 млн таких документів. Таким чином, це є одним із найпопулярніших цифрових сервісів в Україні.

Водночас в електронній системі охорони здоров’я 74 тисячі лікарів створили 11,6 млн медичних висновків про тимчасову непрацездатність, на підставі яких для працевлаштованих українців формуються е-лікарняні.

Так, запроваджені зміни дозволили розділити процес відповідальності медичної та соціальної сторін. Адже тепер лікар відповідає за те, щоб пацієнт пройшов якісне лікування, і показники його здоров’я нормалізувались. Водночас соціальна сторона забезпечує оформлення та нарахування виплат у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.

Окрім цього, реформа спростила процес оформлення лікарняних і для пацієнтів. Адже більше не потрібно збирати підписи і печатки на бланку, передавати документ роботодавцю чи навіть знов іти до лікарні за заміною документа, якщо під час оформлення лікарняного була допущена помилка. Тепер неточності у створенні лікарняних трапляються рідше, адже лікар самостійно не вносить інформацію про пацієнта. Усі необхідні дані підтягуються автоматично.