RSSВерсія для друку
Р.Богатирьова: до кінця року в не “пілотних” регіонах створять 550 центрів медсандопомоги
17.01.2013

До кінця 2013 року в тих регіонах України, які не були “пілотними” для проведення реформи охорони здоров’я, планується створити 550 центрів первинної медико-санітарної допомоги. Про це під час засідання Комітету економічних реформ сказала Міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова, передає кореспондент УНН.

“У 2013 році у не пілотних регіонах розпочнуть функціонування в І кварталі біля 300 центрів, а до кінця року 550 центрів первинної медико-санітарної допомоги. Це потребує без сумніву спільних зусиль місцевих та центральних органів влади щодо надання для цієї роботи всіх необхідних ресурсів та нормативна база, яка була прийнята і буде виконана на 100%”, - зазначила Р.Богатирьова.

Вона наголосила, що серед пріоритетів на 2013 рік у сфері охорони здоров’я знаходиться реалізація Закону України “Про екстрену медичну допомогу”.

“З нашої точки зору цей пріоритет має три основні складові: адміністрування, ресурсне забезпечення і виконання національного проекту “Вчасна допомога”, - сказала міністр.

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович розкритикував проведення реформи швидкої допомоги і наказав Прем’єр-міністру України Миколі Азарову зробити висновки відносно тих чиновників, які відповідальні за хід реалізації даної реформи.

Президент висловив своє обурення тим фактом, що місцева влада фактично не готувалась до набуття чинності Закону України “Про екстрену медичну допомогу”.

Як повідомлялося, 5 січня у Калиті Київської області померла 73-річна жінка, яка за ніч так і не дочекалася приїзду лікарів.
Жінці стало зле, коли почали телефонувати, потрапляли на диспетчера, описували симптоми й просили прислати до них “швидку”. На іншому кінці проводу виклик брали, але “швидка” не приїжджала.

У Броварській райлікарні 73-річну Олександру Максимівну поклали під крапельницю. Через кілька годин жінка померла від гострого панкреатиту.
На думку рідних, якби “швидка” приїхала вчасно, 73-річна Олександра Максимівна залишилася б жива.

Джерело