RSSВерсія для друку
Раїса Богатирьова: Вперше за кілька десятиліть в Україні спостерігається стабілізація показників захворюваності та смертності від серцево-судинної патології
04.07.2013

Глобальні та регіональні ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я, спрямовані на посилення контролю над захворюваністю на неінфекційні хвороби, отримують максимальну підтримку в Україні. На цьому наголосила Міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова, виступаючи на Конференції ВООЗ з питань харчування та неінфекційних захворювань, яка проходить цими днями у Відні.

При цьому Міністр зауважила, що в Україні, як і в більшості європейських країн, поширеність хронічних неінфекційних захворювань є серйозною проблемою громадського здоров'я, яка негативно позначається на медико-демографічній ситуації, обумовлює значні рівні захворюваності, інвалідності, смертності, позначається на якості і тривалості життя.

Конкретні кроки, рекомендовані ВООЗ у Плані дій з реалізації Європейської стратегії профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями, закладені в Державну соціальну програму “Здоров'я-2020: Український вимір”, в основу якої покладено нову європейську політику охорони здоров'я “Здоров'я 2020”, повідомила Раїса Богатирьова. Вона висловила вдячність Європейському бюро ВООЗ і безпосередньо співробітникам програми з неінфекційних захворювань (НИЗ) за допомогу, надану в розробці проекту Українського плану дій з НИЗ. “До Плану увійшли найбільш передові практики ВООЗ щодо факторів ризику неінфекційних захворювань, такі як заходи оподаткування та регулювання маркетингу для скорочення рівнів споживання алкоголю і тютюну, заходи щодо зниження споживання солі і видаленню трансжирів з харчових продуктів”, -- зауважила керівник МОЗ України. Важливими складовими плану, додала вона, є проведення інформаційних кампаній та навчання працівників охорони здоров'я, особливо фахівців первинної медико-санітарної допомоги.

Джерело