RSSВерсія для друку
Раїса Богатирьова: В Україні планується створити систему національних центрів профілактики та контролю над захворюваннями
12.09.2012

В Україні поставлено за мету створити систему національних центрів профілактики та контролю над захворюваннями, що посилить можливості прогнозу та планування санітарних заходів запобіжного спрямування. На цьому наголосила Віце-прем’єр-міністр України – Міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова під час свого виступу на шістдесят другій сесії Європейського регіонального комітету Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка з 10 по 13 вересня проходить на Мальті. Особливо суттєві результати така система, за її словами, могла б принести за умови співпраці з аналогічними структурами Європейського Союзу.

 

«Звіт регіонального директора Європейського бюро ВООЗ показав, наскільки різноманітними є виклики, з якими доводиться стикатися Регіональному бюро, і наскільки індивідуальними мають бути підходи до вирішення завдань у сфері охорони здоров’я в різних країнах», – зауважила Раїса Богатирьова. Для прикладу вона зупинилася на проблемах, пов’язаних із захистом населення країн Європейського регіону від інфекційних хвороб. «Ми всі, незалежно від наших бажань, економічного стану і політичного устрою наших країн, приречені жити в єдиному епідеміологічному просторі», – відзначила Віце-прем’єр-міністр. Відкритість кордонів, міграція населення, швидкісні можливості транспорту, роблять уразливими для епідемій всі країни регіону. За словами Раїси Богатирьової, державні заходи з попередження інфекційних захворювань та запобігання їхньому розповсюдженню шляхом імунізації, ізоляції та раннього виявлення дозволяють всьому Європейському регіону мати достатньо високий рівень захисту. Однак цей рівень, на її думку, можна було б ще підвищити, якби країни регіону володіли сучасними інструментами короткострокового та довгострокового прогнозу.

 

«Зокрема, ми вважаємо, що такий підхід в поєднанні з проведенням ефективної імунопрофілактики дозволить нам не тільки захистити населення України, але й дасть можливість завчасно реагувати на епідемічні загрози для інших країн Європейського регіону», – підкреслила Міністр охорони здоров’я України, зазначивши при цьому, що наша країна готова прийняти будь-яку технічну підтримку та розраховує на досвід інших держав у створенні такої системи.

 

У свою чергу, сказала Віце-прем’єр-міністр, Україна готова поділитися своїм досвідом у боротьбі з туберкульозом і надати для навчання іноземних спеціалістів сучасний Центр з боротьби із туберкульозом, який побудований та оснащений сучасним обладнанням у Донецькій області: «Медичний персонал цього Центру, маючи величезний досвід у вирішенні клінічних та епідеміологічних завдань боротьби з туберкульозом, готовий надавати навчання спеціалістам не тільки з європейських країн, але й з країн всього світу».

Джерело:

http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20120911_a.html