RSSВерсія для друку
Раїса Богатирьова: Трансплантологія – індикатор розвитку медичної галузі держави
31.05.2013

Трансплантологія є індикатором рівня розвитку медичної галузі, науково-практичного потенціалу держави та ступеня зрілості суспільства. Таку думку висловила Міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова під час публічної лекції на тему «Трансплантація в Україні – сучасне і майбутнє, етичні та нормативно-правові аспекти», яка відбулась сьогодні у Харківському національному медичному університеті.

«Відсутність або недостатній розвиток трансплантології – це рівень країни третього світу. Тільки в поєднанні зусиль, і найголовніше – зусиль медичної спільноти і громадськості, можна подолати кризу, що спіткала трансплантологію, та вивести цю галузь на європейський рівень», – сказала Міністр.

Також Раїса Богатирьова зазначила, що зважена діяльність органів влади, належне законодавство і свідоме ставлення людини до питань донорства зможуть сприяти захисту прав донорів, порятунку життів реципієнтів і шанобливому ставленню до конституційних цінностей України.

«Саме завдяки проведенню активної інформаційної компанії та відкритим дискусіям було розвіяно трансплантаційні міфи, а медики і громадськість порозумілися. Наочним результатом цієї кампанії є збільшення до 70% громадян, що позитивно ставляться до посмертного донорства та введення презумпції згоди», – підсумувала глава МОЗ України.