RSSВерсія для друку
Раїса Богатирьова підтримує ідею створення юридичних кафедр у вищих медичних навчальних закладах
03.04.2013

Міністерство охорони здоров'я останнім часом багато уваги приділяє правовій підготовці медичних працівників. Про це Міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова заявила, виступаючи з відкритою лекцією у Національному медичному університеті ім. О. О. Богомольця на тему: "Медичне право України: окремі аспекти здійснення прав людини у сфері охорони здоров'я".

Обізнаність вітчизняних медиків щодо своїх прав є для них запобіжником від припущення помилок та втягування в судові процеси, а також запорукою належного рівня якості медичної допомоги громадянам України, вважає Раїса Богатирьова.

В результаті системних змін, які сьогодні відбуваються в медичній галузі, до 2020 року в Україні має з'явитися близько 30 тисяч сімейних лікарів, повідомила Міністр. Більшість з них будуть самостійними суб'єктами господарювання.

З огляду на це, зазначила Раїса Богатирьова, опанування лікарями юридичних знань щодо власного правового статусу, організаційно-правових форм надання медичних послуг, правових умов ліцензування, оподаткування, ціноутворення та фармацевтичного забезпечення медичної діяльності підвищить рівень господарської самостійності практикуючих лікарів, сприятиме повному усвідомленню ними юридичної відповідальності за свої дії.

Вже сьогодні, звернула увагу Міністр, всі студенти-медики вивчають таку дисципліну, як медичне правознавство, з якої розроблені, затверджені та впроваджені типові навчальні програми. Крім того, фахівці МОЗ України та вищих медичних навчальних закладів взяли участь у розробці типової навчальної програми "Медичне право України" для майбутніх правознавців, що навчаються у вищих юридичних навчальних закладах.

Але більш вагомим кроком у напрямку покращення правової підготовки медичних працівників, на думку Раїси Богатирьової, було б створення у вищих медичних навчальних закладах кафедр медичного права. Найближчим часом це відбудеться у Львівському національному медичному університеті ім. Данила Галицького, висловили готовність працювати над цим питанням і в Національному медичному університеті ім. О. О Богомольця. "МОЗ підтримуватиме усі ініціативи вищих медичних навчальних закладів щодо відкриття кафедр медичного права", - запевнила Раїса Богатирьова.

Детальніше…