RSSВерсія для друку
Раїса Богатирьова оприлюднила перші результати запровадження сімейної медицини в Україні
15.05.2013

Активне запровадження сімейної медицини в системі первинної медико-санітарної допомоги дозволяє суттєво зменшити кількість випадків госпіталізації. Про це під час прес-конференції "Стан та перспективи розвитку сімейної медицини в Україні" повідомила Міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова.

"Ми порівняли дві системи надання первинної медико-санітарної допомоги: традиційний спосіб обслуговування пацієнтів дільничними терапевтами та перспективну модель сімейної медицини. При традиційному методі обслуговування госпіталізація хворих до закладів вторинного рівня відбувалась у 17 випадках зі ста, а в умовах сімейної медицини кількість направлень хворих на вторинний рівень зменшилася до 14 випадків, тобто знизилася на 19 відсотків", - повідомила Раїса Богатирьова.

Інший показник успішності модернізації первинної ланки медичної допомоги - зменшення викликів швидкої медичної допомоги. "Якщо дільницю обслуговував терапевт, то на 1000 осіб швидку допомогу викликали у 297 випадках. За новими підходами, там, де півтора роки пропрацював сімейний лікар, кількість звернень до швидкої медичної допомоги скоротилася до 135 випадків, це менше на 55 відсотків", - зазначила Міністр.

Детальніше…