RSSВерсія для друку
Раїса Богатирьова: Охорона здоров'я сьогодні є ключовою, стратегічною галуззю країни, яка і надалі залишатиметься в центрі уваги державної політики
30.03.2012

Охорона здоров'я сьогодні є ключовою, стратегічною галуззю країни, яка і надалі залишатиметься в центрі уваги державної політики, в центрі уваги Президента України Віктора Януковича. Про це, зокрема, свідчить ряд рішень, доручень та Указів Глави держави, в тому числі, Указ про затвердження національного плану дій на 2012 рік щодо впровадження програми економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава", яким для медичної галузі визначено декілька системних завдань з розбудови охорони здоров'я та надання якісної і доступної медичної допомоги населенню. На цьому наголосила Віце-прем'єр-міністр України - Міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова під час брифінгу, який відбувся у п'ятницю, 30 березня, та був присвячений засіданню розширеної Колегії Міністерства охорони здоров'я з підведення підсумків роботи МОЗ у 2011 році.

Останні ініціативи Президента України щодо нової соціальної політики, зазначила Раїса Богатирьова, ще більш актуалізували питання охорони здоров'я та продовження реформ в медичній сфері. "Це говорить про те, що саме медична сфера сприяє сьогодні формуванню людини як основної рушійної сили розвитку країни, модернізації держави, утвердження та захисту суверенітету країни, - підкреслила керівник Міністерства охорони здоров'я. - Саме людина, її здоров'я, освіта, спроможність реалізувати себе є тим впливовим фактором, який дозволить Україні стати конкурентоспроможною державою, впливовим суб'єктом міжнародної політики".

Реформи в медичній галузі, за словами Раїси Богатирьової, необхідні не тільки для того, щоб змінити систему надання медичної допомоги, а й для того, щоб медичні послуги "стали якісними, доступними, а головне, справедливими".

Віце-прем'єр-міністр звернула увагу на те, що досвід чотирьох областей, які проводять зміни в системі надання первинної медико-санітарної допомоги, організації швидкої допомоги, створення перинатальних центрів як центрів найсучаснішої, найкваліфікованішої допомоги матерям і дітям, а також в створенні умов для підвищення стандартів надання медичної допомоги в стаціонарних лікувальних закладах, дозволяє сьогодні провести відповідний аналіз. "Ми можемо на конкретних прикладах побачити, як втілюється модернізація, що вдається зробити, а де виявляються слабкі місця і які напрямки потребують підсилення", - зауважила Раїса Богатирьова.

На її думку, головною дієвою особою реформ та основним її провідником має стати лікар. Найважливіше завдання - створити медику такі умови професійної діяльності, фахової освіти, заробітної плати, життя і побуту, за яких головним змістом його життя буде благо та інтереси пацієнта. Під час реформ і модернізації медичної галузі вона не повинна втратити жодного працівника. Це нагальна вимога часу, особливо в умовах жорсткого кадрового дефіциту в медичній сфері. "Не створивши гідні умови для життя та праці медичного працівника, наближені до сучасних світових стандартів, марно сподіватися на успішне реформування галузі", - висловила впевненість Віце-прем'єр-міністр.

 

Джерело:

 

http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20120330_3.html