RSSВерсія для друку
Раїса Богатирьова: Медичне право має захищати інтереси як пацієнтів, так і медичних працівників
03.04.2013

Останнім часом спостерігається збільшення кількості звернень людей, які стосуються надання медичної допомоги. Частина фактів, наведених у цих зверненнях, не знаходить свого підтвердження, решта потребують ретельного аналізу. На цьому акцентувала увагу Міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова, виступаючи з відкритою лекцією у Національному медичному університеті ім. О. О. Богомольця на тему "Медичне право України: окремі аспекти здійснення прав людини у сфері охорони здоров'я".

Відповідаючи на запитання щодо звинувачень на адресу медиків у матеріалах ЗМІ, Міністр наголосила: "Я за об'єктивність та прозорість розгляду кожного звернення щодо недбалості медичних працівників. Але вважаю, що не можна оприлюднювати таку інформацію, поки не відбулося всебічне вивчення обставин того, що трапилося, та не зроблено кваліфікованих висновків".

За словами Богатирьової, МОЗ не завжди є останньою інстанцією у вирішенні того чи іншого питання, яке висвітлено в ЗМІ як негативне. Держава здійснює свої повноваження і через правоохоронні, і через судові органи влади. Тому частіше за все останнє слово у таких випадках - за правоохоронними органами та судовою владою.

МОЗ опрацювало стандарти лікування багатьох хвороб, і особливо це стосується найпоширеніших з них, повідомила керівник Міністерства охорони здоров'я. Майже на всі хвороби є протоколи лікування, яких медик повинен дотримуватися. "Якщо лікар відходить від стандартів і правил, тоді є всі підстави, щоб задовольнити скаргу пацієнта", - зауважила Раїса Богатирьова.

"Наша відповідь на критичні матеріли в ЗМІ має бути об'єктивною, чесною, зваженою і зрозумілою для людей. Саме такі вимоги я висуваю до нашої прес-служби та працівників апарату Міністерства, - зазначила Раїса Богатирьова. - Хотілось би розраховувати на професійність і відповідальність у поданні інформації і з боку мас-медіа".

Детальніше…