RSSВерсія для друку
Раїса Богатирьова: Держава буде не тільки контролювати ціни на медичні препарати, а й регулювати їх
30.03.2012

Найближчим часом буде видана постанова про запровадження референтних (порівняльних) цін на медичні препарати для того, щоб держава могла не тільки контролювати, а й регулювати вартість ліків. Про це журналістам повідомила Віце-прем'єр-міністр України - Міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова, відповідаючи на запитання журналістів під час брифінгу у п'ятницю, 30 березня. "За дорученням президента ми вивчили європейський досвід реалізації медичних препаратів", - зазначила вона. В багатьох країнах Європейського Союзу існує державне регулювання та контроль за вартістю ліків. Поширена практика застосування референтних цін.

За словами керівника Міністерства охорони здоров'я, з грудня 2011 року в Україні розпочато реєстрацію оптово-роздрібних цін всіх товарів медичного призначення і ліків, які поступають на ринок України. На основі цього буде формуватися реєстр внутрішніх референтних цін, який буде показувати, за якими цінами та чи інша фармацевтична компанія пропонує свій товар на вітчизняному ринку. Як зазначила Раїса Богатирьова, зовнішні порівняльні ціни будуть братися з тих країн, які є наближеними до України за рівнем економічного розвитку, соціальними програмами тощо. І такий перелік, стверджує вона, на сьогодні вже складено.

Фіксація таких цін в середині країни при наявності реєстру зовнішніх референтних цін на ту чи іншу групу медичних препаратів дозволить встановлювати ціни для закупівлі медпрепаратів за бюджетні кошти. Для особливо вразливих груп населення на певну групу ліків будуть пізніше запроваджуватися механізми відшкодування. "До нашої мети ми будемо рухатися шляхом реалізації першого пілотного проекту - впровадження референтних цін на групу препаратів для лікування гіпертонічної хвороби", - повідомила Віце-прем'єр-міністр. За її словами, це доволі складна робота, оскільки знадобиться ще й складати реєстр хворих, що користуються цими ліками. Крім того, необхідно буде співпрацювати з аптеками для того, щоб вони розуміли, як їм буде відшкодовуватися різниця між референтною ціною та ціною, за якою ліки було закуплено.

Детальніше за адресою:

 

http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20120330_4.html