RSSВерсія для друку
Раїса Богатирьова: Боротьба з гіпертонією - складова частина державної політики в галузі охорони здоров'я
09.04.2013

Кожна третя доросла людина в Україні страждає від гіпертонічної хвороби. У світі про важливість проблеми свідчить те, що Всесвітній день здоров'я, який відзначили 7 квітня, ВООЗ присвятила питанням профілактики, виявлення та лікування гіпертонії. Про це йдеться у статті Міністра охорони здоров'я України Раїси Богатирьової "Національна стратегія профілактики та лікування артеріальної гіпертензії в Україні", яка вийшла у газеті "День" у вівторок, 9 квітня.

У статті Раїса Богатирьова нагадала, що в Україні Державна програма профілактики і лікування артеріальної гіпертензії здійснюється з 1999 року. За час її виконання суттєво зросло діагностування цієї хвороби. Якщо в 1999 році показник поширеності артеріальної гіпертензії складав 9,7%, то в 2012 році він досяг 32%.

Також Міністр підкреслила важливість прийняття у 2012 році Постанови КМУ "Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою" та наказу МОЗ України "Про заходи МОЗ України щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою". Дія цього проекту поширюється на ліки від гіпертонії, зареєстровані в Україні. Ціни на них не повинні перевищувати граничний рівень встановленої оптово-відпускної ціни і бути доступними широким, в тому числі незаможним, верствам населення.

На переконання Раїси Богатирьової, запровадження державного регулювання цін на антигіпертензивні лікарські засоби та здійснення державного контролю за дотриманням норм виробництва і торгівлі ними є суттєвою віхою у боротьбі з артеріальною гіпертензією в Україні.

Важлива роль у цьому належить не лише урядовим установам (таким як МОЗ, Державна служба з лікарських засобів, регіональні управління охорони здоров'я), але й практичним лікарям, завданням яких є роз'яснення пацієнтам основних підходів до лікування, що передбачають взаємозамінність препаратів і їх комбінування у межах наведеного в проекті списку.

"Усвідомлюючи важливість проблеми артеріальної гіпертензії, для продовження процесу регулювання на вітчизняному ринку цін на медпрепарати для лікування артеріальної гіпертензії і в цьому році держава виділила 191 мільйон гривень", - наголосила Раїса Богатирьова.

Джерело