RSSВерсія для друку
Професійне ліцензування лікарів: попередні результати його обговорення
03.07.2019

Упродовж квітня–червня 2019 р. Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України разом з партнерами провели 12 публічних консультацій у 24 областях України. Разом з лікарями й управлінцями в сфері охорони здоров’я обговорювали, як впроваджуватиметься та працюватиме професійне ліцензування. Результатом консультацій стане аналітичний звіт, яким керуватимуться під час підготовки законопроекту та підзаконних нормативних актів.

Про публічні консультації

«Публічні консультації показали, що українська медична спільнота підтримує впровадження професійного ліцензування, готова до відповідальності та докорінних змін у відносинах між лікарями та суспільством. Це ще раз підтверджує, що зміни на часі, і ми на правильному шляху», — наголосив заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Лінчевський.

Консультації відбулися у 12 містах України — Києві, Львові, Ужгороді, Вінниці, Харкові, Сумах, Дніпрі, Черкасах, Одесі, Рівному, Чернігові та Краматорську. У них взяли участь лікарі та управлінці з усіх областей країни — загалом понад 700 фахівців. Крім того, медики могли висловити свої пропозиції і коментарі за допомогою онлайн-форми. У такому опитуванні взяли участь 372 лікарі.

«Публічні консультації, проведені МОЗ України, яскраво продемонстрували, як Міністерство може дослухатися до думок українців, на яких безпосередньо впливають рішення. Ми заохочуємо інші міністерства розглядати це як гарний приклад прямої комунікації та її переваг, який вони можуть повторити», — зазначив Ієн Вудвард, заступник директора Національного демократичного інституту міжнародних відносин в Україні.

Над чим тривала робота

У форматі світового кафе та роботи в групах медична спільнота України розробляла:

  • критерії відбору та вимоги до членів Ліцензійної ради;
  • процедуру формування Ліцензійної ради;
  • критерії автоматичного продовження ліцензії на новий строк та позбавлення ліцензії;
  • побудову системи управління ризиками допуску до лікарської практики в контексті контролю якості надання медичної допомоги;
  • особливості перехідного періоду для лікарів, що практикують.

Модераторами публічних консультацій були Олександра та Віталій Гліжинські — тренери ГО «Інститут Республіка», що вже понад 1,5 року запроваджує публічні консультації на рівні місцевих громад.

«Ми відвідали 12 обласних міст та забезпечили можливість для учасників усіх регіонів долучитися до заходу. Лікарі схвально відгукувалися про формат заходу, активно працювали в групах і обговорювали з колегами з інших міст питання щодо ліцензування. «Такі заходи об’єднують», — говорили лікарі. Учасники відмічали, що їм приємно, що публічні консультації — це формат, який дозволяє вільно висловити свою думку, зробити власний вклад у розробку законопроекту, який в майбутньому буде впливати на життя та діяльність лікарської спільноти. Вважаю, що цей тур пройшов добре, ми зібрали багато цінної інформації, яку обробимо та передамо в Міністерство», — зазначив В. Гліжинський.

Думки фахівців

Під час публічної консультації щодо запровадження професійного ліцензування лікарів для медичної спільноти Краматорська, Донецької та Луганської областей медичною спільнотою було зазначено, що це доволі цікавий для практикуючих лікарів формат безпосереднього спілкування з представниками МОЗ України. Лікарі отримали відповіді на наболілі питання і висловили сподівання, що зміни — це на краще. З новим ліцензуванням лікарі отримають можливість проходити стажування і відвідувати міжнародні конференції. Правда, є і такі лікарі, у яких відсутнє бажання дізнаватися нове. Відповідно, вони, мабуть, будуть відходити від професії, а кращі будуть залишатися. Головне, щоб ці зміни вплинули на саморозвиток і рівень знань лікарів, наголосили представники медичної спільноти.

Під час цієї ж консультації Олександр Педенко, лікар-педіатр, заступник начальника Управління організації та розвитку медичної допомоги населенню, начальник відділу Департаменту охорони здоров’я Донецької обласної державної адміністрації, зазначив, що формат цієї консультації просто чудовий. «Його потрібно помножувати, знаходити можливості та частіше проводити. Чим більше Міністерство буде напряму спілкуватися з лікарями, тим ефективніше реформа буде впроваджуватися на місцях. Сама ж концепція ліцензування доволі дискутабельна. Ліцензування допоможе зробити відсів «нерадивих» лікарів. Але, з іншого боку, на мою думку, ліцензування без страхової медицини — та сама акредитація, тільки по-іншому. Якщо ми введемо страхову медицину, тоді ліцензування вийде на кращий рівень. Лікарі самі будуть зацікавлені у тому, щоб отримувати більше знань», — додав О. Педенко.

За результатами публічних консультацій експерти підготують аналітичний звіт. МОЗ України врахує висновки, зроблені на основі консультацій з лікарською професійною спільнотою, під час підготовки законопроекту та підзаконних нормативних актів.

Нагадаємо, що ще в червні 2018 р. МОЗ України запропонувало для громадського обговорення проект Концепції професійного ліцензування лікарів в Україні. На сьогодні проект Концепції пройшов громадське обговорення, його підготовлено до розгляду Кабінетом Міністрів України. Запровадження професійного ліцензування лікарів є компонентом середньострокового плану пріоритетних дій Уряду на період 2017–2019 рр.

Публічні консультації проводило МОЗ України спільно з Офісом ефективного регулювання за сприяння Національного демократичного інституту та ГО «Інститут Республіка» та за підтримки Уряду Сполученого Королівства Великої Британії та Фонду ефективного врядування (GGF). Проведення консультацій стало можливим завдяки щедрій допомозі народу Великої Британії силами Департаменту з міжнародного розвитку Сполученого Королівства (DFID).

Джерело-https://www.umj.com.ua/article/159127/profesijne-litsenzuvannya-likariv-poperedni-rezultati-jogo-obgovorennya