RSSВерсія для друку
Проект наказу МОЗ України про зміни до Ліцензійних умов не передбачає встановлення нових обмежень щодо діяльності фізичних осіб – підприємців
04.12.2013

Проект наказу МОЗ України щодо змін до Ліцензійних умов не передбачає встановлення нових обмежень щодо діяльності фізичних осіб – підприємців (ФОП). Його метою є приведення Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики до чинного законодавства. Зокрема, пропонується визначити певні уточнення щодо вже діючих вимог галузевих стандартів в охороні здоров'я. В цілому ж проект наказу спрямований на завчасне запобігання порушень вже діючих вимог законодавства, захист безпеки та прав пацієнтів, а також створення передумов для можливості застосування в повному обсязі галузевих стандартів у сфері охорони здоров'я, зокрема, клінічних протоколів надання медичної допомоги.

Нагадаємо, що Законом України "Про екстрену медичну допомогу" передбачено, що екстрена медична допомога надається виключно закладами охорони здоров'я. Відтак, підзаконними нормативно-правовими актами необхідно визначити, що провадження медичними працівниками діяльності за лікарською спеціальністю "Медицина невідкладних станів" можливо лише в закладах охорони здоров'я.

Згідно із Законом України "Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині" визначено, що діяльність, пов'язану з трансплантацією, можуть здійснювати акредитовані в установленому законодавством України порядку державні та комунальні заклади охорони здоров'я і державні наукові установи, за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України, а тому ФОП обмежені в праві працювати за спеціальністю "Трансплантологія".

Детальніше