RSSВерсія для друку
Процедура акредитації медзакладів буде вдосконалена
16.08.2011

Міністерство охорони здоров'я розробило нові критерії та стандарти акредитації лікувально-профілактичних закладів. Розроблений проект наказу "Про вдосконалення державної акредитації закладів охорони здоров'я" дасть змогу гармонізувати вітчизняне законодавство з європейським.

Проект регуляторного акту визначає функції, права та порядок організації роботи Головної акредитаційної комісії (ГАК), кваліфікаційні вимоги експерта ГАК, порядок формування експертних груп з проведення експертизи відповідності стандартам державної акредитації закладів охорони здоров'я, прав, обов'язків і відповідальності експерта ГАК, критеріїв державної акредитації лікувально-профілактичних закладів та індексу безпеки закладу.

Слід відзначити, що до сьогодні в Україні вимоги до експертів, порядок формування експертних груп, порядок організації їх роботи, права, обов'язки і відповідальність експерта ГАК залишалися неврегульованими. Це питання є принциповим і має бути врегульовано законодавством з метою раціонального та прозорого формування експертних груп з урахуванням виду та профілю надання медичної допомоги. Враховуючи той факт, що до складу експертних груп з метою незалежної та неупередженої оцінки відповідності закладу мають залучатися не лише спеціалісти, підпорядковані МОЗ, а й фахівці Національної академії медичних наук, представники професійних асоціацій, громадських та пацієнтських організацій тощо, затвердження запропонованого проекту наказу як внутрішнього господарсько-розпорядчого документа МОЗ України, було неможливим. Відтак, вивчивши найкращі світові стандарти, українські фахівці розробили проект регуляторного акту, який дозволить зробити процедуру акредитації більш прозорою та якісною. В кінцевому результаті це покращить захист інтересів пацієнта, який матиме доступ до медичної допомоги відповідного рівня, та сприятиме розвитку добросовісної конкуренції на ринку медичних послуг.

Критеріями оцінки ефективності будуть кількість скарг пацієнтів, кількість закладів охорони здоров'я, що отримали вищу категорію або яким було відмовлено в державній акредитації через недосягнення рівня індексу безпеки.

У разі ухвалення згаданий проект наказу стосуватиметься близько 23 тис. суб'єктів діяльності, а проведення державної акредитації закладу охорони здоров'я триватиме не більше трьох місяців від дати подання заяви та відповідного пакету документів.

Детальніша інформація за адресою:

www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20110816_2.html