RSSВерсія для друку
Прийнято законопроект, який регулюватиме забезпечення гарантій трудової діяльності медиків
04.09.2013

За підтримку проекту Закону України «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо строків укладання контрактів з керівниками державних, комунальних закладів охорони здоров'я)» проголосували понад триста народних депутатів України.

Цей законопроект розроблено з метою забезпечення гарантії трудової діяльності медичних працівників. У законопроекті пропонується частину дев’яту статті 16 Основ законодавства України про охорону здоров’я викласти у редакції, відповідно до якої керівники державних та комунальних закладів охорони здоров’я призначатимуться на посаду шляхом укладення з ними контракту строком на три роки.

Необхідність прийняття законопроекту у пояснювальній записці обґрунтовується тим, що після набрання чинності Законом України від 7 липня 2011 року № 3611-VI «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо удосконалення надання медичної допомоги», яким статтю 16 зазначених Основ було викладено у новій редакції, застосовується практика укладання контрактів з керівниками державних та комунальних закладів охорони здоров’я на один рік. На думку авторів законодавчої ініціативи, такий підхід є хибним, оскільки обмеженість контракту таким малим строком створює умови для посилення залежності керівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я від інших посадових осіб, а також спрямовує зусилля новопризначених керівників закладів охорони здоров’я на утримання посади, а не на підвищення рівня якості та ефективності діяльності очолюваних ними закладів.

Варто також зазначити, що запропоновані зміни не суперечать світовій практиці.

Джерело