RSSВерсія для друку
При Держслужбі соцзахворювань України створять експертну групу з оптимізації послуг з ВІЛ/СНІДу
06.07.2012

Таке рішення прийнято під час засідання круглого столу "Оптимізація послуг з ВІЛ/СНІДу в контексті реформи системи охорони здоров'я в Україні", що відбувся у Києві за участі українських та міжнародних фахівців.

Одним із ключових аспектів обговорення було питання покращення взаємодії спеціалізованих медичних закладів та лікувальних установ загальної мережі в рамках надання послуг з ВІЛ/СНІДу.

Участь у багатосторонньому діалозі взяли заступник Міністра охорони здоров'я України Олександр Толстанов, заступник голови Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань Олена Єщенко, директор ДУ "Український центр профілактики та боротьби зі СНІДом МОЗ України" Наталія Нізова, головний спеціаліст з політики у галузі охорони здоров'я проекту USAID "Health Systems 20/20" Пітер Коулі, представники громадських організацій, регіональних управлінь охорони здоров'я та центрів профілактики і боротьби зі СНІДом.

За словами Олександра Толстанова, під час реформи відбувається поступове впровадження інституту сімейного лікаря, переглядається система підготовки та перепідготовки медичних кадрів, готується впровадження нових вимог до медичної освіти. Нам ще необхідно визначитись щодо місця та ролі спеціалізованих служб, до яких належить і служба СНІДу. У даному напрямку відбуваються дуже прогресивні напрацювання, які наразі реалізуються на рівні пілотних проектів та стануть серйозним підґрунтям для прийняття необхідного рішення".

"Існуюча система надання допомоги при ВІЛ-інфекції, до якої входять мережа обласних та міських Центрів СНІДу, кабінети "Довіра", громадські організації, міжнародна допомога тощо, потребує оптимізації та інтеграції із загальною системою охорони здоров'я. У контексті реформи системи охорони здоров'я доцільно визначити місце підрозділів, які надають допомогу щодо ВІЛ/СНІДу та визначити заклади, які будуть надавати визначені послуги щодо ВІЛ/СНІДу на кожному рівні медичної допомоги", - заявила заступник голови Держслужби соцзахворювань Олена Єщенко.

В ході обговорення USAID (Місія Агенства США з міжнародного розвитку) та ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров'я) презентували свої рекомендації, на основі здійсненої на початку 2012 року оцінки української системи охорони здоров'я. Зокрема, були визначені пріоритетні завдання для закладів спеціалізованої медичної допомоги та закладів первинної ланки.

Підсумками засідання стало рішення утворити при Держслужбі України соцзахворювань експертну групу, до якої входитимуть представники державного та недержавного сектору центрального та регіонального рівнів. Її завданням стане трансформування напрацьованого досвіду з пілотних регіонів і рекомендацій партнерських організацій в механізм удосконалення системи послуг ВІЛ/СНІДу. Виконання поставлених завдань фахівці пропонують розпочати протягом наступного етапу реформи.

Джерело:

http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20120705_0.html