RSSВерсія для друку
Президент підписав закони, які дають старт медичній реформі
28.07.2011

Це, зокрема, Закон України № 3611-VI "Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров'я щодо удосконалення надання медичної допомоги", спрямований на удосконалення порядку організації надання медичної допомоги, та Закон України № 3612-VI "Про порядок проведення реформування системи охорони здоров'я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві", який передбачає надання можливості тим регіонам, де проводиться експеримент з реформування системи охорони здоров’я, відпрацювати нову систему організації та фінансування первинної, вторинної та третинної медичної допомоги.

Окрім того, передбачається створення центрів первинної медико-санітарної допомоги. Також заплановано оптимізацію мережі лікарняних закладів та створення госпітальних округів. В законі запропоновані нові механізми фінансування праці медиків, що спрямовані на мотивування їхньої діяльності.

Нагадаємо, раніше міністр О.Аніщенко зазначав, що реформа охорони здоров`я розпочнеться з 4-х областей. "Ми спробуємо механізм реалізації реформування з кількох регіонів, щоб потім не робити помилок і не ставити на голову всю систему охорони здоров’я… Ми так чи інакше будемо помилятись, бо програма була написана "в кабінеті". Тому обрані регіони, щоб в процесі реформування були виявлені слабкі та сильні сторони. Проаналізувавши це, можна буде створити систему для всієї країни", - додав Аніщенко.

Він зазначив, що першим напрямком реформування охорони здоров’я має стати не лише матеріальна база, а те, щоб меддопомога стала більш доступною  громадянам.

www.unn.com.ua/ua/news/28-07-2011/428856/