RSSВерсія для друку
Прес-реліз щодо брифінгу Віце-прем'єр-міністра України - Міністра охорони здоров'я України Раїси Богатирьової в рамках засідання Уряду 21.03.2012 р.
21.03.2012

Забезпечення громадян доступною та якісною медичною допомогою є головним завданням медичної реформи як складової президентської програми економічних перетворень. Як відомо, серед пріоритетів першого етапу цієї реформи - допомога та забезпечення якісних послуг для найбільш вразливих верств населення. Зокрема, в ряді регіонів України вже реалізовано ряд пілотних проектів по створенню перинатальних центрів, що забезпечують своєчасну допомогу матерям та новонародженим. Створюється система сучасної медичної допомоги первинного рівня, орієнтована в першу чергу на необхідні медичні послуги людям похилого віку, малозабезпеченим сім'ям. Новий крок в цьому напрямку - забезпечення населення доступними лікарськими засобами. 

Під час засідання Кабінету Міністрів України 7 березня Президент України Віктор Янукович доручив Уряду впровадити в Україні європейський досвід державного ринкового регулювання цін на ліки. 

Для відпрацювання даного механізму була створена робоча група, до складу якої увійшли представники відповідних міністерств, відомств та громадських організацій. Вже відбулося три засідання робочої групи. Перш за все, робочою групою був вивчений міжнародний досвід регулювання цін на ліки. 

Ціни на лікарські засоби є предметом контролю з боку усіх без виключення держав Європи. В 24 з 27 країн Євросоюзу (89%) регулювання цін на ліки відбувається на рівні виробників; в 14 країнах (52%) регулюються ціни на ліки, вартість яких підлягає відшкодуванню в рамках в рамках діючих систем медичного страхування чи соціального забезпечення (наприклад: Франція, Угорщина, Словаччина); в 3 країнах регулюванню цін підлягають лише рецепторні засоби. 

У всіх країнах регулюються роздрібні націнки. Вони розраховуються за регресивною чи лінійної схемою. В більшості країн діє ПДВ на ЛЗ. Деякі країни поділяють ставки ПДВ для окремих категорій ліків на ліки з низькою або навіть нульовою ставкою. 

У більшості європейських країн основним інструментом ціноутворення є аналіз зовнішніх та внутрішніх так званих референтних цін - тобто ринкових цін на лікарський засіб за межами країни та на її території. 

Встановлення порівняльної (референтної) ціни на ліки - це інструмент визначення об'єктивних ринкових цін, що зумовлений наявністю на ринках європейських країн значної кількості виробників фармацевтичної продукції, аналогічних лікарських засобів, а також обмежених можливостей (або доцільності економії видатків) державних чи страхових бюджетів на фінансування забезпечення лікарськими засобами. Більшість країн застосовують практики порівняльного аналізу зовнішніх і внутрішніх цін на аналогічні лікарські засоби. 

Як показали дослідження, у Польщі та Болгарії після запровадження референтних цін та реімбурсації вартість лікарських засобів, наприклад, групи препаратів для лікування артеріальної гіпертензії, значно знизилася. Наприклад, за результатами впровадження референтних цін у Німеччині, ціни на лікарські засоби референтної групи за 13 років (1989-2002) в середньому знизились на 32%. 

20 березня відбулась нарада під головуванням Прем'єр-міністра Миколи Азарова, в ході якої розглядались питання введення референтного ціноутворення на лікарські засоби в Україні. Для України доцільно і правомірно застосовувати інструментарій порівняльних (референтних) цін, 

В Україні ініційовано запровадження методик порівняльного (референтного) ціноутворення, оскільки підходи, пов'язані із визначенням обґрунтованого рівня цін на лікарські засоби за допомогою таких методик загальновідомі та використовуються більшістю європейських країн. 

В якості першого кроку в цьому напрямку запропоновано визначити обмежений перелік препаратів, що найбільш часто застосовуються для лікування артеріальної гіпертензії, а також реалізувати пілотний проект регулювання цін на ці препарати, адже серцево-судинні захворювання - найпоширеніші серед українців. Адже сьогодні в Україні 13 млн. наших співвітчизників хворіють на артеріальну гіпертензію, щороку від цієї жорстоко і хвороби помирає до півмільйона українців. 

Наступним кроком буде запровадження референтних цін на інсуліни. 

В межах даних пілотних проектах також планується впровадження механізму реімбурсації - компенсації держаною вартості ліків, які купує пацієнт. 

Після отримання результатів моніторингу ефективності пілотних проектів, цю практику буде розповсюджено на інші групи препаратів критичного соціального значення. 

  

Інформаційно 

Порівняння зовнішніх цін (External Price Referencing, International Price Comparisons, Price Benchmarking) - це міжнародний порівняльний аналіз цін на ідентичні препарати, основа для прийняття рішень щодо визначення об'єктивної ринкової ціни ЛЗ на рівні уповноваженого органу, або рішень щодо відшкодування вартості ЛЗ. Застосовується в 22 країнах ЄС (81,5%). 

Порівняння внутрішніх цін (19 країн, або 70%) - це механізм порівняння цін на препарати з еквівалентними (наприклад, непатентовані засоби) та / або подібними препаратами в ринковому сегменті аналогічних препаратів, що застосовуються для лікування конкретної нозології і присутні на фармацевтичному ринку певної країн. Він повною мірою аналогічний методиці порівняння зовнішніх цін. 

Додаток 1 


Були здійсненні попередні розрахунки вартості ЛЗ на внутрішньому та зовнішньому ринках України на прикладі препарату Еналаприл, дозуванням 10 мг, із застосуванням методик зовнішнього та внутрішнього референтного ціноутворення. 

Методологічна основа розрахунків: 
методологія ВООЗ по визначенню встановленої добової дози (Defined Daily Dose, далі - ВДД) споживання ЛЗ; 
система міжнародних непатентованих найменувань (далі - МНН) для фармацевтичних субстанцій ВООЗ; 
показники смертності від захворювань системи кровообігу (465,1 тис. смертей або 66,6% всіх смертей в Україні за підсумками 2010 р.); 
застосування інструментарію зовнішніх порівняльних (референтних) цін на аналогічні ЛЗ на ринках Латвії, Польщі, Словаччини, Молдови та Болгарії . У якості інформаційних джерел щодо цін приймалася інформація розміщена на офіційних сайтах міністерств охорони здоров'я або національних страхових фондів у мережі Інтернет; 
застосування інструментарію внутрішніх порівняльних (референтних) цін на прикладі ринкової ніші генеричних (препаратів, що присутні на внутрішньому ринку України під назвами МНН) та брендованих генериків Еналаприлу, 10 мг. У якості інформаційного джерела було використано дані бази даних "Фармстандарт".


Результати розрахунків: 


- середньозважена ринкова ціна ВДД генеричного генерика у сегменті препаратів Еналаприлу, 10 мг, за методикою внутрішнього референтного ціноутворення складає 0,258 грн./ВДД ; 


- середньозважена ринкова ціна ВДД брендованого генерика у сегменті препаратів Еналаприлу, 10 мг, за методикою внутрішнього референтного ціноутворення складає 0,816 грн./ВДД; 


- середня вартість брендованого генерика у сегменті препаратів Еналаприлу, 10 мг, за методикою зовнішнього референтного ціноутворення на ринках Литви, Польщі, Словаччини, Молдови та Болгарії складає 0,537 грн./ВДД. 

Таким чином, проведені розрахунки дають підстави стверджувати, що середня вартість ВДД для брендованого генерика Еналаприлу, 10 мг, розрахована за методикою зовнішнього ціноутворення (0,537 грн./ВДД), повинна бути на 52% дешевше тієї ціни, що наявна на внутрішньому ринку України (0,816 грн./ВДД), що вказує на доцільність застосування. 


Сьогодні в Україні близько 13 млн. хворих на артеріальну гіпертензію, а саме захворювання вносить найбільший вклад у структуру смертності населення України. Від цих захворювань помирає щороку до півмільйона наших співгромадян. 

Підраховано, що в грошах, українськими пацієнтами, тільки по одному препарату Еналаприл, 10 мг, на внутрішньому ринку було переплачено 17,4 млн. гривень. В основному, це кошти тих 7 млн. пенсіонерів, які щодня застосовують лікидля лікування гіпертензії, про які у своєму виступі говорив Президент. 

За попередніми розрахунками, для 10% відшкодування вартості препаратів пілотного проекту необхідно 20 млн. грн. з державного або місцевих бюджетів. 

Середньозважена вартість упаковки лікарського засобу на фармацевтичному ринку України зросла за останні 8 років з 4,7 грн. до 19,2 грн. або в 4 рази. 

Для порівняння, з грудня 2002 по червень 2010 року, ціни на рецептурні препарати на фармацевтичному ринку США зросли орієнтовно на 27%, при зростанні інфляції на 20%.