RSSВерсія для друку
Представництво ООН в Україні визначило п'ять пріоритетів у боротьбі зі СНІДом
09.12.2011

Представництво ООН в Україні презентувало програму з підтримки протидії СНІД в Україні на 2012-2016 роки. Програма матиме п'ять стратегічних напрямків, які будуть інтегровані до національних програм боротьби зі СНІДом. Про це йшлося під час партнерської зустрічі за участю Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань, представництв ООН, ЮНЕЙДС, Всеукраїнської благодійної організації Всеукраїнська Мережа ЛЖВ.

Так, в рамках програми на 2012-2013 рр. передбачено охопити медичними послугами з профілактики ВІЛ 60% груп ризику, а також забезпечити антиретровірусною терапією не менш як 80% хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД. За ці два роки також планується зменшити рівень передачі ВІЛ від матері до дитини з 6 до 2%.

Об'єднана група ООН з ВІЛ/СНІДу планує за 5 років досягти в Україні нульового рівня нових випадків зараження ВІЛ, нульового рівня смертності та нульового рівня дискримінації.

Головними векторами у реалізації програми є підвищене охоплення програмою обміну голок і шприців для споживачів ін'єкційних наркотиків, безперервність антиретровірусної терапії, догляді і підтримка ув'язнених, які живуть з ВІЛ. Вектор другий - профілактика статевої передачі ВІЛ, третій - розширений доступ до тестування, зменшення материнської смертності пов'язаної зі СНІДом і рівня передачі ВІЛ від матері до дитини. Вектор четвернтий - універсальний доступ до лікування ВІЛ-інфікованих, у яких також виявлено туберкульоз. Вектор п'ятий - розробка та запровадження нормативної бази, зокрема й документів, яка покликані знизити рівень стигми та дискримінації серед населення.

"З кожним роком у нашій країні проблемі ВІЛ/СНІДу приділяється все більша увага. Цей напрямок є пріоритетним у сфері охорони здоров'я та соціального захисту. Про це завив Президент України Віктор Янукович у своєму зверненні з нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, - зазначила заступник голови Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань Олена Єщенко.

За словами Олени Єщенко, на сьогодні держава визначилася з пріоритетними секторами, які відображені в багаторівневій стратегії протидії ВІЛ. Це "активізація профілактичних програм щодо інфікування ВІЛ як для уразливих груп, так і для загального населення, забезпечення лікування усіх хворих на ВІЛ-інфекцію, які цього потребують, а також формування толерантного ставлення, до людей, що живуть з ВІЛ" - зазначила вона.

Детальніша інформація за адресою:

www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20111208_3.html

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...