RSSВерсія для друку
Представлено методики забезпечення гендерного компоненту в регіональних програмах протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу
25.09.2013

В Україні презентовано збірник методичних рекомендацій «Застосування гендерного підходу до при плануванні відповіді на епідемію ВІЛ-інфекції/СНІДу», які стануть інструментом для впровадження політик, стратегій та програм з урахуванням гендерного компоненту. Протягом останніх двох тижнів у столиці відбулася низка нарад за участю фахівців центрів профілактики та боротьби зі СНІДом з усіх регіонів України. В ході їх проведення запропоновано систему теоретичних та практичних рекомендацій на тему забезпечення гендерної рівності в роботі над регіональними програмами протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки. Захід ініційовано та проведено Держслужбою України соцзахворювань у партнерстві з Об’єднаною програмою ООН з ВІЛ/СНІДу в Україні (UNAIDS).

Участь в обговоренні проблематики також взяли представники Міністерства соціальної політки України, експерти ВБО «Всеукраїнська мережа Людей, які живуть з ВІЛ», Програми розвитку ООН в Україні (ПРООН), Всеукраїнської спілки вчителів і тренерів з питань освіти на основі життєвих навичок.

«У представлених методичних рекомендаціях вперше запропоновано дієвий механізм гендерного підходу, над створенням якого працювало широке коло експертів: державного та громадського секторів, міжнародних організацій, наукового середовища. Метою застосування цих настанов є забезпечення принципів рівності та справедливості в отриманні ВІЛ-орієнтованих послуг. Разом із тим, документ відображає гендерний портрет епідемії ВІЛ-інфекції в Україні, апелює до необхідності формування системи послуг, які б враховували окремо потреби та особливості психо-соціального, фізіологічного, суспільного розвитку жінок та чоловіків. Пропонується ряд заходів, націлених на розвінчання гендерних стереотипів, - зазначає начальник відділу організації медико-соціальної допомоги Держслужби України соцзахворювань.Статистичні дані свідчать, що протягом 2012 року частка нових випадків інфекції серед чоловіків склала 55,4%, а жінок 44,6%, що свідчить про збільшення проявів гендерних проблем, які торкнулися жінок та дівчат-підлітків, а також особливу вразливість останніх до інфікування на ВІЛ в силу економічних, біологічних, психоемоційних причин. Аналіз статистичних даних також виявив, що дівчата інфікуються в більш ранньому віці, ніж чоловіки. Ці та інші показники вимагають застосування специфічних інструментів впливу, які стали основою рекомендацій «Застосування гендерного підходу до при плануванні відповіді на епідемію ВІЛ-інфекції/СНІДу». «Вплив гендерного чинника є надзвичайно серйозним на перебіг епідемії ВІЛ-інфекції в нашій країні, досить високим залишається рівень дискримінації за сексуальною орієнтацією та гендерною ідентичністю тощо. Саме тому до проекту нової Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 рр. включено гендерний компонент, який враховано при формуванні організаційних заходів, при здійсненні заходів профілактики, лікування, догляду та підтримки серед населення. Крім профільних спеціалістів, пропонується здійснити навчання з гендерних питань серед медиків загального профілю, соціальних працівників, педагогів, фахівців правоохоронних органів та пенітенціарної системи, журналістів, громадських осередків», - пояснила Л.Сторожук.

Детальніше